I dagsläget har 176 mariehamnare trygghetslarm. Merparten av dem har också hemtjänst, och har funnits i hemtjänstens larmsystem länge.
Efter att åskan slog ut trygghetslarmen i augusti överfördes även de personer som enbart har trygghetslarm som en stödtjänst från Alarmcentralen till kommunerna. Till den här gruppen hörde Monikas mamma.
När en person larmar går larmet direkt till en speciell telefon inom hemtjänsten. Närvårdaren som tar emot larmet talar med klienten som larmat, och en bedömning om eventuella åtgärder görs.
När det handlar om klienter som har hemtjänst dokumenteras hela skeendet i deras journaler. Men om den som larmat enbart har trygghetslarm görs inga noteringar alls.
Efter händelsen med Monikas mamma blir det nu ändring på det. I personalens telefoner har man installerat en applikation för dokumentation. Innan appen tas i bruk, vilket förhoppningsvis blir till sommaren, ska den uppdateras.
– Vi behöver också utbilda personalen i hur man använder appen, säger vikarierande äldreomsorgschef Pernilla Karlsson.
Dokumenteras larmen på något annat sätt fram tills att appen är i gång?
– Nej. Endast de larm som föranleder ett besök dokumenteras eftersom vi fakturerar besöken
Finns det något annat ni kan göra?
– Genomgång av våra egna interna rutiner, men det har vi också gjort, och det gör vi med jämna mellanrum. De gås igenom en-två gånger om året.
20 larm per dygn
Vad tänker du om att en människa har larmat och inte fått hjälp?
– Närvårdaren som var på arbete har pratat med klienten, och de har haft en diskussion. Nu vet jag inte vad vårdaren och klienten kom överens om …och det är väl det vi ser att vi behöver den här appen till, så att man kan dokumentera vad man kommit överens om.
I ett mejl efter intervjun skriver Pernilla Karlsson att närvårdaren ringde upp Monikas mamma efter trygghetslarmet och att samtalet inte föranledde vidare åtgärder. Men några detaljer kring diskussionen kan hon inte ge.
– Det kommer ganska många larm på ett dygn. Vi har haft 299 larm den senaste månaden, vilket är cirka tio trygghetslarm per dag. Kanske man efter två månader inte kommer ihåg vad samtalet innehöll.
Kan man slå fast att närvårdaren som tog emot samtalet bedömde att ingen insats krävdes?
– Det kan jag inte svara på. Äldreomsorgen fick inte information om den specifika klienten förrän anhöriga tog kontakt med oss.
Har ni vidtagit några åtgärder mot personen som tog emot larmet?
– Det har hållits samtal med den personen.
Jobbar personen kvar?
– Ja.
Bra att ÅMHM granskar
Pernilla Karlsson tycker det är bra att Monika anmält staden till ÅMHM.
– Händer en sådan här sak behöver det granskas var vi har brustit, så att vi kan rätta till rutinerna.
Folk som läser det här känner säkert oro. Vad kan du säga till dem?
– Vi tar emot trygghetslarm, en närvårdare svarar på det och utgående från diskussionen med den som ringer görs en bedömning. Jag hoppas att man fortsättningsvis ska känna sig trygg när man har det här larmet. Om man larmar ska man få hjälp.
Sandra Widing