Anledningen till kritiken är att förslaget inte ställer tillräckligt höga klimatkrav, säger Simon Holmström.
Redan i ett tidigt skede av den politiska behandlingen av lagförslaget om upphandling av rena fordon satte Hållbart initiativ ner foten, säger Simon Holmström.
Enligt honom togs kritiken emot av landskapsregeringen (LR) och noterades.
– Men ansvarig minister, alltså Roger Höglund (C) gav beskedet att det är ett brådskande lagförslag och att LR inte hinner göra förändringar, utan att ändringar kan göras i utskottet. Då återstod det för mig att framföra våra synpunkter i talarstolen, säger Simon Holmström.
Under debatten i plenum framkom det även att Hållbart initiativ inte var med och klubbade lagförslaget för att föra fram det till lagtinget. Simon förklarar att det var för att förslaget klubbades när HI:s minister Alfons Röblom var på väg hem från klimatmötet COP26 i Glasgow.
Det var ingen protestaktion med andra ord?
– Jag kan tänka mig att om han hade varit på plats hade han rest samma frågetecken som vi. Men vad som skulle ha hänt då kan jag inte svara på. Men vi står som sagt inte bakom lagförslaget eftersom vi tycker att det är allt för urvattnat. Vi tycker att man verkligen ska se till att använda alla verktyg för att uppnå klimatmålsättningarna, annars kommer vi inte i mål. Det här är en sådan chans att uppnå specifikt transportmålsättningarna. Då ska det offentliga Åland leda med exempel, inte lägga sig under den lägsta nivån i Finland, säger han.
Ministern uppmanade er som regeringsparti att försöka få till förändringar i utskottet?
– Det är absolut inte den bästa situationen, regeringspartiernas åsikter ska komma fram i ett tidigt skede i beredningen. Om det inte är möjligt och det är brådskande har det hänt tidigare att man gör förändringar i utskottet, men det är inte att föredra.
– Sedan har HI ingen representant i lag- och kulturutskottet. Annette Bergbo är sjukskriven och hennes plats fylls av en ersättare från majoritetsblocket.
”Snygg markering”
Det var ju en intressant tajming att det här inträffade precis när lantrådet hade rett upp frågorna med Obunden samling efter budgetdebatten?
– Vi ser det som djupt problematiskt att efter att man kommit med ett gemensamt förslag gå ut med så pass skarp kritik mot det. Det bryter mot spelreglerna.
Och din markering skiljer sig från det, menar du?
– När vi går ut och markerar har vi verkligen gjort allt vi kan i alla skeden och även berättat att vi är av en annan åsikt. Det är den stora skillnaden. Det här som jag förde fram är inte något som stjälper regeringsbasen, utan det finns ett visst svängrum för att markera olika åsikter om man gör det på ett snyggt sätt, och det tycker vi att vi har gjort.
Vad är ”ett snyggt sätt”?
– Samtal har förts och vi har meddelat regeringschefen om att vi kommer att uttrycka avvikande åsikt. Det är det enda sättet att vara den vuxna i rummet. Vi har inte gjort som De obundna som skramlar för att vinna folkets uppmärksamhet.
Det är inte första gången Hållbart initiativ gör offentliga utspel mot den politik LR för.
Känner ni att ni får igenom er klimatpolitik i LR?
– Det upplever vi att vi får. Speciellt i budgeten har vi varit med på ett strategiskt plan. Många områden har fått skäras ner, men LR till och med ökar insatserna till exempel för kolbindning. Med oss i regeringen tar Åland ett steg framåt, men det finns frågor där vi har ännu högre ambition än resten av LR. Den skillnaden behöver finnas och här står vi inte på samma plattform. Har vi olika åsikter vill vi markera.
– När vi markerar väljer vi tillfälle med omsorg och försöker förhandla i slutna rum. Samtidigt måste vi gå ut och göra det tydligt för våra sympatisörer att vi har gjort allt vi kan men inte nådde hela vägen, och då måste vi gå ut och säga det. Det är schysst och ärligt. Vi behöver också kunna sova gott om natten.