Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) redogjorde för arbetet med förslaget till ny vattenlag i lagtinget i går. Simon Holmström (HI) hade lämnat in en skriftlig fråga om fiskodlingarnas utsläpp och lagstiftningen kring den.
Simon Holmström menade att den planerade vattenlagen måste träda i kraft under 2024 då tio tillstånd för fiskodlingar ska förnyas.
– De kassar som berörs står för en väldigt stor del av fiskodlingens utsläpp. Om lagen inte är i kraft kan ÅMHM inte avslå en ansökan om öppen kassodling med stora utsläpp. Hur ska vi då minska de här utsläppen?
Christian Wikström svarade att lagförslaget testats av ÅMHM förra veckan för att bedöma om den är tillämpbar och att man nu utreder vidare. Han sade också att det är missvisande att peka ut en enskild aktör som skyldig till utsläppen.
– Som vattenlagen ser ut nu innebär den inte bättre vattenkvalitet i Östersjön. Det behövs mer åtgärder, vi är en del av ett sammanhang. Det får inte bli ojämn konkurrens och vi behöver samarbeta med resten av Norden och alla i Östersjöområdet, sade han.
Omställning
Simon Holmström sade att den havsbaserade fiskodlingen måste, liksom många andra branscher, göra en omställning för att bidra till klimatmålen. Han jämförde fiskodlingens medelutsläpp under åren 2012–2019 med den orenade avföringen från 41.000 alternativt 48.000 personer, beroende på om man mäter kväve eller fosfor.
– Det är som att 45.000 personer skulle skita rätt ut i sjön, sade han.
Simon Holmström menade att fiskodlingsbranschen bidrar till de största utsläppen och lyfte som exempel när Husö biologiska station undersökt havsbotten under några kassodlingar som inte använts på 13 år.
– Det visade sig att havsbotten var art- och syrefattig. Den havsbaserade fiskodlingen är en viktigt näring för framtiden, men först när man löst problemen med utsläppen, sade han.
Både avlopp och jordbruk har redan regleringar för utsläppen och Simon Holmström undrade varför samma inte gäller för fiskodlingar.
– Det är en av de största luckorna i åländsk lagstiftning, sade han.
Rättssäkerhet
Christian Wikström höll med om att det behövs regleringar.
– Men om det innebär att verksamheten slutar kan det inte vara så. Vad ska vi leva av om vi inte får de skatteintäkter vi behöver?
Han menade att man måste hamna nånstans mittemellan stränga begränsningar och fritt fram, så att näringen hinner med och kan anpassa sig till utvecklingen.
Christian Wikström sade att lagstiftningsarbetet är prioriterat, men man måste säkerställa att lagen är rättssäker och därmed tillämpbar.
– Det går inte att pruta på det, sade han.