Charlotte Alexandersson och Håkan Persson coachar bland annat de svenska landslagen, näringslivschefer och operasångare i hur man presterar sitt yttersta. I kväll föreläste de om prestationsutveckling med fokus på idrott på Arkipelag.
IDROTT Utbildningen Charlotte Alexandersson och Håkan Persson håller baseras på något som kallas systemisk hjärnforskning.
När man inleder ny träning eller satsar på ett nytt mål använder man sig av hjärnstammen eller reptilhjärnan, där lusten kommer ifrån. En "wow"-känsla ska infinna sig, vilja att sätta igång.
Därefter ska det limbiska systemet aktiveras. Man frågar sig själv vad det är som krävs för att nå målet. Det kan vara en OS-satsning eller att få en bra lagkänsla till exempel.
Det tredje steget aktiverar hjärnbarken som är det yttersta lagret av hjärnan. Då ska man kontrollera att man faktiskt genomför det som är tänkt - "kvalitetssäkra".
Individuell träning
- Det är otroligt individbaserat. Alla idrottare har olika drivkrafter för att nå sina mål. Att tänka över vart man vill nå är både viktigt för en långsiktig satsning på ett VM eller OS och för den dagliga träningen, säger Charlotte Alexandersson.
Vissa använder sig mest av det visuella sinnet, andra måste göra övningar med kroppen för att det ska fungera.
Att låsa sig vid en tanke kan påverka negativt.
- När jag seglade på elitnivå kunde jag kanske tänka "Jag är duktig på lätt vind men inte hård vind". Det är en vald sanning som kan uppfylla sig själv. Sådana idéer gäller det att komma ifrån.
Föreläsningen arrangerades av Ålands idrottsförbund.
Ålandstidningen