Ny kampanj ska göra Åland hjärt-tryggare
Folkhälsan, Röda korset och föreningen Vårt Hjärta har startat en kampanj för att göra allmänheten medveten om vad elektriska hjärtstartare är och var de finns. De vill också att de blir fler.
Färre hjärtstartare än kommuner
-I vår sammanställning har vi bara hittat 14 officiella hjärtstartare på hela Åland, vilket betyder att de i flera kommuner helt saknas. Värst är det i skärgården, där det endast finns två på Brändö, säger Stefan Simonsen, verksamhetschef för åländska Röda korset.
Åland går med i register
Mörkertalet är dock stort, vilket föreningarna vill ändra på. I Sverige finns ett väl utbyggt register där hjärtstartare registrerats med GPS-koordinater så att de kan hittas med hjälp av till exempel din mobiltelefon. Nu ska Åland få vara med i registret och Stefan Simonsen uppmanar alla som har en startare att anmäla sig dit.
Livräddande maskin
-Hjärtstartare är lika viktiga som brandsläckare. De ska finnas nära till hands så att man kan ingripa i tid. På samma sätt som med brandsläckare behöver folk lära sig hur de fungerar, säger Lars Porko, som är Vårt hjärtas ordförande.
En hjärtstartare är dock betydligt dyrare än en brandsläckare. De kostar uppåt 2000 euro. Hjärtstartaren är ett effektivt komplement till den manuella hjärt- och lungräddningen som skolor och arbetsplatser lär ut. Maskinen talar om vad du ska göra när du öppnat den. Om hjärtat fungerar som det ska så skickas inga stötar. Inte heller om du placerat elektroderna fel på bröstet.
-Det är alltid bättre att göra något än ingenting alls. Med en hjärtstartare kan vem som helst hjälpa till i väntan på räddningspersonal. I den svårtillgängliga skärgårdsmiljön kan det ta lång tid innan personalen hinner fram och här är minuter livsviktiga, säger Annette Bergbo, verksamhetsledare på Vårt hjärta.
Pratar svenska
Hjärtstartarna på Åland är programmerade så att de talar svenska, vilket blir ett problem om turister eller andra som inte förstår behöver använda dem.
- Då skulle man behöva ha två på varje plats, en extra som talar engelska, säger Stefan Simonsen.
Föreningarna jobbar för att väcka intresse för sina hjärtefrågor i Lagtinget och kommunerna. Målet är att flera ska skaffa dem och att allmänheten ska känna till var de finns och hur de fungerar.
Ålandstidningen