Nordisk medicinalstatistisk kommitté, Nomesko, samlar varje år statistik om befolkningens hälsa, sjukdomar, operationer och annat i de nordiska länderna och de självstyrda områdena.
– Det som ges ut nu är siffrorna från 2014, säger hälsovårdsinspektör Ulla-Liisa Latvala.
Hon sitter i redaktionskommittén och ansvarar för siffrorna gällande Ålands hälso- och sjukvårdspersonal.
Åldrande befolkning
Den förväntade livslängden har ökat signifikant i de nordiska länderna. Även om kvinnorna generellt sett blir äldre än männen så har skillnaderna minskat något.
Åland sticker ut i statistiken när det gäller andelen äldre. På Åland står gruppen över 80 år för hela 5,2 procent av befolkningen vilket kan jämföras med Grönland på 1 procent och Danmark på 4,3. Sverige och Finland landar båda på 5,1 procent.
Även när det gäller gruppen 65-79 år kvalar Åland in på första plats med siffran 15,4 procent.
Ulla-Liisa Latvala konstaterar att ålänningarna allmänt är friskare och lever längre än övriga finländare.
– När man är friskare längre klarar man också kriterierna för operation och vi gör också fler medicinska ingrepp på äldre.
I Åsubs statistik finns ytterligare en annan förklaring till tillväxten av den äldre delen av befokningen. Årskullarna i 40–70-årsåldern kan bestå av så många som över 400 personer. Bland yngre årskullar är siffran ofta runt 300 personer.
Hur vården ska tryggas
Enligt siffror från Nordiska rådet förväntas att personerna över 65 år kommer att utgöra 50 procent av den vuxna befolkningen på Åland år 2030.
Det medför att landskapet står inför stora utmaningar. En är försörjningsbördan. Färre ska försörja fler. Men det handlar också om hur vården av de äldre ska tryggas.
– Vi behöver planera för den åldrande generationen, hitta vägar och vara kreativa, konstaterar Ulla-Liisa Latvala.
Hon anser att man måste fundera på hur de äldre kan bo hemma så länge som möjligt. Olika digitala hjälpmedel är en lösning som redan testats.
– Man ska till exempel kunna få kontakt med vårdpersonal via datorn.
Många prostatacancerfall
I rapporten går också att läsa att klamydia är ohotad etta på listan över sexuellt överförbara sjukdomar i Norden och att antalet rökare minskar även om skillnaderna mellan länderna är stor.
Det framgår även att Åland har flest fall av prostatacancer i Norden.
– Där är förklaringen att vi har prostatascreening som gör att man ofta hittar prostatacancerfallen tidigare. Det höjer vår diagnosstatistik.
Hela rapporten finns på landskapsregeringens hemsida under fliken ”Hälsa och omsorg”.
Annika Kullman