Den nordiska marknaden för el är överhettad.
Anledningen är de svenska kärnkraftverken som producerar långt under sin kvot, och vattenreservoarer som är i det närmaste tömda.
På sikt kan det innebära betydligt högre elpriser på Åland.
ENERGI Toppriset på el under ett dygn var 20 cent högre per kilowattimme under vintern 2010 jämfört med 2008. Och det är inget trendbrott. Elpriserna har stigit konstant de senaste åren. Och nu i vinter räknar analytikerna med nya rekordhöga noteringar.
El i Norden handlas på en råvarubörs, Noordpol, där priserna styrs av tillgång och efterfrågan. Kraftbolag köper och säljer el beroende på dagsformen. Spothandel alltså.
-Det ser ganska tufft ut på spotmarknaden på grund av låga vattennivåer i magasinen och eftersom svensk kärnkraft har stora problem. Den här hösten och vintern kan bli tuff prismässigt om det blir kallt. Det såg vi senaste vintern, med timspotpriser på upp till 150 cent per kWh. Men även dygnspriserna var uppe i 80 cent per kWh, även om det bara var under någon enstaka dag, säger Henning Lindström, vd för Ålands Energi.
Höga priser väntas
Nu används spotmarknaden mest för att jämna ut produktionstoppar, de verkliga konsumentpriserna räknas ut på månads- eller årsbasis och är då utjämnade över den perioden. Men priserna väntas ändå bli höga.
- Elmarknaden ligger 20 procent högre i pris nu än den gjorde inför 2010.
En annan kostnadshöjare är den nya finska energiskatten. Den har tidigare legat på 0,88 cent per kWh. Nu höjs den till 1,70 cent.
- I dag ligger tariffen på 9,19 cent per kWh. När den nya skatten börjar gälla efter årskiftet blir priset, inklusive moms på skatten, ungefär 2 cent högre, säger Cai-Eric Ekström, elchef på Mariehamns stad.
Mariehamn köper sin el av Ålands Energi, men har tecknat ett fast avtal med Vattenfall.
- Vi prissäkrar ungefär 80-90 procent av förbrukningen. Man köper en viss mängd el, och volymen kan skilja sig åt beroende på vädret. Eftersom vi inte vill betala för el som vi inte förbrukar prissäkrar vi inte allt, berättar han.
Överförbrukning extra dyr
Det innebär samtidigt att all el över den abonnerade kvoten får köpas till de högre spotpriserna. Blir vintern hård kan det alltså bli en dyr affär för Mariehamnsborna med dagens energisituation.
- Risken att priserna höjs är stor. Men eftersom vi binder så stor del av priset bör det inte påverka i så stor utsträckning.
Kunder hos Ålands elandelslag betalar enligt normaltariffen, med alla kostnader inräknade, 10,79 cent per kWh.
- Vi jobbar kontinuerligt med prissäkringar, men vi vet fortfarande inte var vi landar. Vi bestämmer det i november. Jag vill inte prata om hur stor del vi har prissäkrat. Det är vår policy att inte göra det. Det beror på hur priserna varit på marknaden, säger vd Jan Wennström.
Bör era kunder vara oroliga?
- Nej, det behöver de inte vara. Det kommer säkert att bli någon förändring, men hur mycket går inte att säga.
Påverkar den kaotiska energisituationen i Norden priserna här?
- Det påverkar. Våra inköpspriser blir högre. Det betyder att någonstans i förlängningen påverkar det naturligtvis priset till kunderna.
Kommer prisbilden att normaliseras, eller kommer priserna fortsätta öka?
- Enligt prognoserna blir priserna lägre 2012 än 2011. Man räknar med att de normaliseras då. Det skiljer i och för sig inte så mycket, men priserna då blir något lägre.
Fredrik Granlund