Europaparlamentarikern Erik Meijer från Holland tycker att EU måste respektera Ålands röst. Därför har han skrivit en rad frågor om Ålands ställning inom EU till EU-kommissionen.
POLITIK Sju skriftliga frågor om Ålands ställning inom EU har riktats till EU-kommissionen av den holländska Europaparlamentarikern Erik Meijer. Han ifrågasätter flera aspekter av hur Åland har behandlats inom EU.
Han undrar om kommissionen kan bekräfta att det inte var rätt av Finland att implementera EU:s snusförbud, samtidigt som man inte var beredda att försvara Ålands hållning i frågan.
I skrivelsen framför han att det förfarandet strider mot den åländska självstyrelsen.
Han undrar också om EU verkligen kan ålägga Åland med böter för snusförsäljning.
Vidare frågar han vad EU kan göra för att se till att EU-medlemskapet inte underminerar de självstyrande områdenas makt och beslutanderätt, särskilt med tanke på att regionerna inte kan försvara sig själva inför EU:s domstol eller kan representera sig själva i det europeiska parlamentet.
"Respekterar inte självstyrelsen"
- Jag ser ett problem i att autonoma regioner har så pass lite inflytande inom EU. Det gäller inte bara Åland. EU måste se till att hitta vägar att respektera de självstyrande områdenas vilja, säger Erik Meijer.
I Ålands fall hänvisar han till Nationernas förbunds garantier från 1921.
- Åland har en status som självstyrande region som måste respekteras. EU kan inte bryta mot internationella överenskommelser och avtal och låtsas som om unionens autonomier inte finns, säger han.
Han tycker att Åland har för lite att säga till om inom EU.
De skriftliga frågorna tar även upp vad som skulle hända om Åland röstar nej till Lissabonfördraget. Erik Meijer undrar om kommissionen känner till att en sådan situation kan uppstå. Han undrar även om situationen skulle kunna leda till att Åland hamnar utanför EU, trots att det strider mot lagtingets vilja.
Slutligen frågar han om Finland har befogenhet att utesluta Åland ur EU, och om Åland i så fall skulle kunna förhandla om ett nytt medlemskap.
Erik Meijer anser att Finland bara kan godkänna Lissabonfördraget om det också godkänns av Åland.
- Man måste respektera autonomin och lagtingets beslut.
Uppskattar arbetet
Men hur kommer det sig att du, en politiker i Holland, engagerar dig i Ålands ställning inom EU?
- Jag har i många år haft kontakt med Harry Jansson (åf) på Åland. Han har informerat mig om de åländska inflytandeproblemen inom EU. För mig är det ett intressant område.
För Harry Jansson kommer Erik Meijers skriftliga frågor som en glad nyhet.
- Det är oerhört värdefullt att Ålands inflytandefrågor diskuteras även på den här nivån. Vi kan inte själva ta initiativ till att formulera skriftliga frågor, men Erik Meijer tvingar nu ett betydande antal EU-tjänstemän att fundera över de här frågorna, säger han.
Harry Jansson ser det som smått otroligt att en holländsk parlamentariker intresserar sig för Ålands sak.
- Det är intressant med tanke på alla tusentals organisationer som pockar på en parlamentarikers uppmärksamhet. Det är fantastiskt att en holländare bekymrar sig om Ålands rättigheter.
Över partigränser
Erik Meijer sitter i gruppen Europeiska enade vänstern och representerar Nederländernas socialistiska parti (Socialistische partij).
Det är inte direkt din partifärg Harry Jansson, hur ser du på det samarbetet?
- Det här visar att frågeställningar på EU-nivå ofta saknar ideologisk grund. Snarare är det en fråga om en syn på demokrati. Erik Meijer har varit mycket inlyssnande och hans och hans medarbetare är imponerande väl pålästa om Åland och vår situation.
Frågorna är alltså ställda, nu återstår det mest intressanta, nämligen att se vad kommissionen svarar.
Tone Nordling