Enligt lagberedningschef Hans Selander har lagberedningen jobbat med frågan sedan förra våren. Det som framför allt behöver komma på plats för att Åland ska kunna använda Kanta fullt ut är två lagar.
– Kunduppgiftslagen behövs för att kunna koppla upp oss mot rikssystemet och den förutsätter i sin tur att det finns an allmän lagstiftning, som i det här fallet är informationshanteringslagen som handlar om hur man hanterar kunduppgifter i ett informationssystem. Där pågår beredningen och det är ett ganska omfattande projekt som också är kopplat till en mängd EU-rättsliga förändringar.
Målet är att få ut lagen på remiss under våren och därefter inleda arbete med kunduppgiftslagen som kommer i nästa skede.
– Vi måste ta dem i den ordningen eftersom lagarna hänger ihop.
Flera lagar påverkar
Lagarna anknyter till flera andra lagar som kan behöva förnyas. En sådan är arkivlagen.
– Det är klart att det här påverkar många av våra allmänrättsliga regleringar men vilka följdlagar som anknyter till det här går vi närmare in på när vi börjar bereda kunduppgiftslagen. Det handlar egentligen om hela kedjan från att något påbörjas till att det arkiveras.
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj säger att målsättningen är att all behövlig lagstiftning ska vara på plats till slutet av 2025, då ÅHS har för avsikt att senast ta i bruk ett nytt vårdinformationssystem.
– Det är en hel del lagstiftning och Åland ligger efter på det här området, men det är prioriterat.
Inte tillräckliga muskler
Arsim Zekaj har bara suttit i landskapsregeringen sedan i höstas och frågan om Kanta sträcker sig mer än tio år tillbaka i tiden.
Har du ändå någon uppfattning kring varför det tagit så länge att komma i gång med den här lagstiftningen?
– Det handlar nog om att Åland har föråldrad lagstiftning på flera områden och att vi försöker komma i kapp på flera håll samtidigt. Vi har tyvärr inte tillräckliga lagberedningsmuskler för att hantera så mycket lagstiftning som är i röret hela tiden. Bara inom mitt område är det 15-16 lagar som skulle behöva revideras, och vissa är väldigt omfattande. Så det handlar nog om vilka prioriteringar som gjorts genom åren.
Han säger också att Åland antagligen kommer att kopplas upp mot Kanta när ett nytt vårdinformationssystem tas i bruk, även om lagstiftningen skulle vara på plats för att göra det tidigare.
– Vi får ta ställning till i vilket skede det är operativt smartast att koppla upp Kanta. Är det värt att lägga ner tid och resurser på det innan vi har ett nytt vårdinformationssystem eller inte. Det är en fråga vi behöver stämma av i projektgruppen.