I år anordnas Åland Pride för tredje året i rad. Tillsammans med flera åländska företag och organisationer anordnar arrangören Regnbågsfyren bland annat föreläsningar, workshops, musikframträdanden. I vanlig ordning avslutar man med den årliga prideparaden som är en manifestation för att stödja förutsättningarna för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoners i dagens samhälle.
Sofia Enholm som är projektansvarig för Åland Pride säger att man ser fram emot evenemanget som hålls mellan den 17 och 21 augusti.
– Vi ser fram emot att sprida en massa glädje och information. Vi hoppas på en fantastisk regnbågsfest.
Blivit större
Sedan Åland Pride hölls för första gången för tre år sedan har intresset bara blivit större.
– Det är första året jag arbetar som projektansvarig och det har gått väldigt bra. Det finns ett fantastiskt grundarbete från tidigare och intresset från organisationer och företag som vill vara med har varit stort.
Även fast festivalen är lite kortare i år är dagarna fullspäckade och engagemanget är stort. Förra året deltog 2.000 personer i paraden.
– Folk har börjat bli bekanta med pride så vi räknar med åtminstone samma uppslutning i paraden som förra året, men förhoppningsvis blir vi flera.
Pridelåten
Årets pridelåt har, precis som förra året, gjorts av bandet Mordhundarna. Nicklas Lantz som spelar i bandet är glad över möjligheten.
– Vi gjorde ju även pridelåten förra året och i år fick vi förfrågan igen. Det är vi väldigt glada för.
Låten heter ”Mitt liv, min kropp” och kommer att släppas ungefär en vecka före festivalen. Just nu pågår inspelningen. Mordhundarna spelar även två gånger på Pub Bastun under pridefestivalen.
Fullspäckat
Evenemanget invigs onsdagen den 17 augusti i Miramarparken. Då kommer Katrin Sjögren och Pelle-Pia Hedberg att tala. Efter det diskuterar en panel i Mariehamns Stadsbibliotek hbtq-frågor och visioner för framtiden.
Under dagarna hålls sedan flera tillställningar. Bland annat anordnar IFK-ishockey en öppen istimme på Islandia och Emmaus håller en workshop med temat ”Flytande gränser”. Ann-Christine Ruuth, som tidigare var känd som Åke, håller en föreläsning om sin resa och vad som menas med en transperson, och genusfotografen Tomas Gunnarsson pratar om genuskritisk bildanalys. Utöver det uppträder flera band och körer innan den avslutande paraden går av stapeln på lördagen. Efter paraden delas Årets fyr ut till den person, grupp, företag eller organisation som utmärkt sig i arbetet för HBTQ-frågor.
Kevin Eriksson