Hösten 2019 dömde Ålands tingsrätt kvinnan till 20 dagsböter för vållande av personskada. Hon dömdes även att betala 2.000 euro i ersättning till sonen för sveda och värk.
Händelsen som ledde till domen hade ägt rum cirka ett år tidigare, när hon bytte blöja på sin då åtta månader gamla son. Sonen låg på en skötbädd som var placerad på en tvättmaskin. Kvinnan vände sig om och tog något steg bort från för att fukta en tvättlapp. Under den stunden föll sonen till golvet och fick en lårbensfraktur.
Kvinnan åtalades och dömdes för vållande av personskada. Tingsrätten nämnde i sin dom att en vårdnadshavare befinner sig i en ”garantställning” i förhållande till sitt barn. Vårdnadshavaren har en särskild plikt att avvärja risker, vidta förebyggande åtgärder och ingripa i vissa situationer. Tingsrätten ansåg att kvinnan varit oaktsam och brustit i sin tillsyn av barnet. Men eftersom hon hade agerat föredömligt efter hädelsen, och bland annat sett till att sonen fick adekvat vård genast, lindrade tingsrätten hennes bötesstraff och fastställde det till 20 dagsböter.
”Synnerligen ringa”
Kvinnan besvärade sig till Åbo hovrätt. Hon yrkade att åtalet mot henne skulle förkastas och att hon skulle befrias från all ersättningskyldighet, alternativt att hon skulle meddelas domseftergift.
Åbo hovrätt godkänner tingsrättens motiveringar och slutsatser till alla delar utom i fråga om straffet.
Det betyder att domstolen anser att kvinnan gjorde sig skyldig till vållande av personskada. Men hovrätten tycker att hennes agerande tyder på att det snarast varit fråga om en missbedömning från hennes sida att lämna barnet utan uppsyn. Det är av stor vikt vid bedömningen av skulden, anser hovrätten, som i skuldhänseende bedömer hennes agerande som synnerligen ringa.
Hovrättens samlade bedömning är att förutsättningarna för att meddela domseftergift är uppfyllda. Kvinnan behöver därmed varken erlägga dagsböterna på 120 euro eller betala brottsofferavgiften på 40 euro eller kostnaden för läkarintyget på 80 euro.