Idrottsminister Tony Asumaa reagerar på att inte en enda kvinna ingår i Ålands idrottsdistrikts (ÅID) nyvalda styrelse.
På facebook skriver han att det ”nog är en prestation i sig att år 2018 få styrelsen så ojämställd som ÅID lyckats med. Sju styrelsemedlemmar, sju män! Fanns det på riktigt inte en enda kvinna som kunde ha platsat i denna styrelse?”
Ålands idrottsdistrikt samlar föreningar som har verksamhet inom orientering, friidrott, cykling, simning och skidning. Styrelsen, som valdes under torsdagens höstmöte, består av ordföranden Bror Myllykoski, vice ordföranden Ulf Fellman, Mikael Stjärnfelt (friidrott), Michael Linde (orientering), Ulf Fellman (skidning), Janne Bruhn (cykel), samt Christoffer Kytömäki (simning).
Väckarklocka
Till Ålandstidningen säger Tony Asumaa att han hajade till när han läste om den nyvalda styrelsen i tidningen.
– Det var överraskande att det inte var någon kvinna som platsade.
Du har ju själv en bakgrund inom fotbollen. I Ålands Fotbollförbunds styrelse finns tio män och en kvinna. I IFK Mariehamn Ab:s styrelse sitter sex män och en kvinna. Det är ju inte heller särskilt jämställt.
– Nog är det så det ser ut överlag. Det här är inte ett ÅID-problem utan ett universellt problem.
Paf-medel
Paraplyorganisationen Åland Idrott tilldelas nästa år 1,65 miljoner euro av landskapet i Paf-medel för sin verksamhet. I förbundsstyrelsen, det högsta beslutsorganet inom den åländska idrotten, har könsfördelningen 2017-2018 varit i enlighet med ”60-40-regeln”, i det här fallet sex kvinnor och fyra män.
– Där kan vi ställa krav på vad som ska gälla, säger Tony Asumaa.
Organisationen fördelar sedan pengarna som verksamhetsunderstöd till föreningarna. En del av summan ska också täcka Ålands Idrotts egna administrativa kostnader samt gå till olika utbildnings- och utvecklingsprojekt inom idrotten.
Vill lyfta frågan
Ministern vill nu höra om – och hur – Ålands Idrott kan ta upp frågan med föreningarna.
– Åtminstone kunde man ju ha rekommendationer för hur det skulle kunna se ut i idealläget. Det är det jag ska diskutera med Ålands Idrott.
Jämställdhetsaspekten ska gärna genomsyra hela idrottsrörelsen, från aktiva barn och unga till styrelserna, anser Tony Asumaa. Men, konstaterar han också:
– Det här löser man inte på en kafferast. Det krävs ett långsiktigt arbete.
I Motionsförbundets styrelse är sex av sju styrelseledamöter kvinnor. Hur ser du på det?
– Det här gäller ju förstås åt båda håll.
Tony Asumaa understryker att han inte ifrågasätter enskilda personer i Ålands idrottsdistrikts nya styrelse.
– Jag vet att de gör sitt bästa och ger av sin tid. Det är behjärtansvärt, hatten av för dem.
Diskuterat frågan
Verksamhetsledaren Robin Engman säger att man även inom Ålands idrottsdistrikt har reflekterat över den skeva könsfördelningen.
– Frågan har varit upp på styrelsens bord flera gånger, senast för några veckor sedan.
Han berättar att det inte finns någon valberedning som tar fram namnförslag utan att det är de respektive idrotterna som själva för fram sina representanter inför höststämman.
Robin Engman håller med Tony Asumaa i sakfrågan, att styrelsen borde vara mer jämställd.
– Men de olika idrotterna har också egna styrelser och där finns många kvinnor med. Varför det har varit svårt att få kvinnor till Ålands idrottsdistrikts styrelse har jag inget svar på. Så här har det sett ut sedan jag började här.
Ålandstidningen har sökt Ålands idrottsdistrikts styrelseordförande Bror Myllykoski för en kommentar.
Annika Kullman