Diskussionen om tidiga elitsatsningar som tar död på barnens intresse blossar upp då och då och är inte okänd för IFK Mariehamn. Sedan Rezgar Amani tillträdde som föreningschef för ett år sedan har han dock inte uppfattat att det finns en utbredd oro.
– Det är inget genomgående problem, men det är jättetråkigt om någon känner så. Dörren är alltid öppen för dialog. Jag önskar en öppenhet så att vi får chansen att visa vad vi kan göra, säger han.
Rezgar Amani delar inte bilden av att IFK är elitfixerade.
– Vi gör precis tvärtom, vi satsar inte på en elit. Man ska få spela fotboll för att det är roligt och på sina egna villkor. Samtidigt vill vi också hjälpa dem som vill träna mycket och satsa. Det kan bli svårt att tolka utifrån när man försöker göra båda.
Har IFK tillräckligt bra insyn i vad som händer i de olika lagen?
– Man måste förstå att större delen av verksamheten baserar sig på ideell kraft. Det är föräldrar som sköter och tränar lagen gratis, vi kan inte styra exakt allting och kräva att allt görs på samma sätt. Men det finns tydliga ramar och värdegrunder för hur ett IFK Mariehamn-lag ska vara, och jag tycker att alla lag följer grundprinciperna.
Hur kontrollerar IFK att värdegrunden efterföljs?
– Vi har heltidsanställd personal som går runt i lagen och håller i träningar och coachar våra ideella ledare. Märker vi att något har gått snett eller inte står riktigt rätt till kollar vi noggrant vad som har hänt och följer upp det med laget. Under en tid kanske vi håller extra koll för att säkerställa att det vi har kommit överens om görs.
Enligt kritiken finns exempel där det alltid är samma barn som tas ut till matcher, och där ledarnas barn prioriterats. Hur säkerställer IFK att sådant inte förekommer?
– Enligt vår värdegrund ska alla få möjlighet att spela på samma villkor och få möjlighet till samma antal matcher, och det förs tränings- och matchstatistik. Vi kollar det kontinuerligt. Att vissa spelar mer eller mindre och att det beror på elitsatsning är ingen sanning. Att man spelar mindre kan bero på sjukdomar, skador eller att man går på andra aktiviteter.
Noggranna uppföljningar
Rezgar Amani säger att frågan ändå tas på allvar inom IFK.
– Jag vill inte på något sätt nonchalera någons upplevelse, men vi är väldigt noggranna med att följa upp sådana här saker, säger han.
– För mig finns ingen anledning att inte göra mitt bästa. Jag är inte partisk på något sätt utan är anställd, jobbar med det här och vill göra det så bra som möjligt för barn och ungdomar som spelar fotboll.
Amani tillägger att IFK som förening genomgår årliga granskningar av Finlands Bollförbund.
– I år steg vi för första gången till den näst högsta nivån i deras kvalitetssystem, fyra av av fem på den idrottsliga delen. Vi följer även de rekommendationer och krav som Ålands Idrott ställer på oss. Utan det skulle vi inte få bidrag till verksamheten.
IFK Mariehamn fotbolls styrelseordförande Mikael Granskog kommenterar kritiken så här:
– Det är en stor verksamhet som rör tusentals personer. Alla har olika uppfattningar och åsikter, några kanske är missnöjda och andra är jättenöjda. IFK har en modell som ska anpassas efter många. Vi försöker ha en balanserad nivå och hantera de här sakerna professionellt.