Förra veckan gick ett antal ledande personer inom den åländska äldrevården ut i ett gemensamt upprop om den alarmerande personalsituationen.
– Något måste göras nu, annars sätts liv och hälsa snart på spel, sade Oasen boende- och vårdcenters vikarierande förbundsdirektör Stefan Simonsen.
Samtidigt som det råder en skriande brist på närvårdare i äldrevården finns det utbildad personal som i februari i år skickades hem, utan lön. Ålandstidningen har talat med en av dem. Personen har valt att inte ta covid-19-vaccinet och fick därför inte jobba kvar efter den 1 februari. Den tillfälliga paragrafen i smittskyddslagen möjliggjorde arrangemanget, men nu är det ett flertal som ifrågasätter beslutet.
– Vi finns ju här och vi är utbildade. Enligt smittskyddslagen får vi återanställas på särskilda grunder, som exempelvis personalbrist.
De som skickades hem i februari har sedan dess varit utan ekonomisk ersättning. Nu ifrågasätter man det genom juridisk expertis.
Tänker du driva frågan vidare i rättssystemet?
– Det är en möjlighet jag överväger och undersöker med hjälp av en jurist just nu.
Av vilken anledning väljer du att inte ta vaccinet?
– Jag vill helt enkelt inte, jag upplever att det inte är tillräckligt beprövat ännu.
Principiell fråga
Närvårdaren, som tog kontakt med Ålandstidningen säger att hen driver frågan mest av principiella orsaker.
Skulle du anta ett erbjudande om jobb från Oasen om du fick ett?
– Det låter jag vara osagt, det här handlar mest om principen och om alla närvårdares rättigheter i framtiden.
Ålandstidningen har talat med Stefan Simonsen på Oasen, enligt honom tar man de facto in ovaccinerad vikarierande personal och inhoppare för att kompensera för personalbristen.
Men inte den personal som skickades hem utan lön i februari?
– Eftersom Åland är litet och på grund av GDPR (dataskyddsförordningen, reds.anm) kan jag inte gå in på detaljer. Men vi tar in ovaccinerade vikarier vid behov, vilket smittskyddslagen tillåter vid särskilda skäl.
Räknas personalbrist som ett särskilt skäl?
– Ja. Just därför har vi kunnat erbjuda dessa vikariat.
Stefan Simonsen kan, av integritetsskäl, heller inte svara på hur många i Oasens personal som inte kunde jobba vidare efter februari.
– Och uppropet vi gjorde var heller inte Oasenspecifikt. Personalbristen är allmän i hela landskapet och gäller på ett flertal äldreboenden, men jag har stor förståelse för enskilda individers situation, säger han.
”Särskilda skäl”
Enligt Stefan Simonsen gäller alltså samma lag fortfarande som i början av året. Men ovaccinerade vikarier och inhoppare kan anställas tillfälligt, det samma gäller för personer som har en dokumenterad och genomgången covidsjukdom de senaste sex månaderna.
– Vi följer Ålands hälso- och sjukvårds riktlinjer, säger han.
Är personerna som skickades hem i februari permitterade eller går de hemma helt utan ersättning?
– De är inte permitterade. I enlighet med den temporära lagändringen får de jobba endast vid särskilda skäl. Som sagt, vi har använt oss av, och fortsätter att använda oss av, möjligheten att ta in ovaccinerade eftersom situationen kräver det.
Men inte den personal som skickades hem i början av året?
– Jag kan som sagt inte kommentera enskilda fall.
Slutligen: Har uppropet redan hunnit ge något gensvar?
– Inte från landskapspolitiskt håll. Däremot har många andra kommenterat uppropet. Det gäller såväl via tidningarnas sociala medier och mejl som via personal och människor jag har mött ute på stan. För mig personligen är diskussionen välkommen, både den kritiska sidan och den omfamnande sidan, så länge vi minns att det är med vårdtagarna och deras bästa i fokus vi jobbar. Det blir spännande att se vart diskussionen och uppropet tar oss – förhoppningsvis mot konkreta planer, framtidsvisioner och lösningsmodeller.