I går trädde de nya karantänsrekommendationerna i kraft (se faktaruta). Men det här inte är aktuellt på Åland, i alla fall inte i dagsläget.
– Vi har flera gånger tidigare diskuterat igenom det här med testning av symtomfria personer, och kommit fram till att vi inte kan se någon reell nytta med detta samtidigt som det skulle innebära en stor resursbelastning och en logistisk utmaning, särskilt att testa i hamnen, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Han säger att man i rådande epidemiläge behöver testa många tusen symtomfria personer för att få ett enda positivt svar.
– När det är så låg förekomst kan ett test vara falskt positivt. Det kan vara någon som haft sjukdomen som tillfrisknat, men bär spår av smitta. Dessutom utesluter inte ett negativt test att man inte har viruset. Det finns felkällor åt båda hållen. Hur man ska tolka testresultat är inte så enkelt.
Men ska inte ålänningar ha samma möjligheter som övriga finländare?
– Absolut! Om det hade varit ändamålsenligt hade vi hävdat att ålänningarna ska ha samma rätt. Men vi ifrågasätter ändamålsenligheten och den vetenskapliga evidensen. Men får vi en bra redogörelse kan vi förstås ändra oss.
Landskapsregeringen (LR) har i dag ett möte med THL samt med Social- och hälsovårdsministeriet. THL ska då redovisa det faktaunderlag som statsrådet baserar sina rekommendationer på.
Rimlig risknivå
I stället för frivilliga tester skulle Knut Lönnroth för Ålands del vilja se en allmän förkortning av karantänstiden och fler undantag.
Hur mycket kan man förkorta karantänstiden?
– De allra flesta som exponerats för viruset insjuknar efter fem-sju dagar. Om man väntar i sju dagar har man fångat in nästan alla. Det är inte en hundraprocentig täckning, men i det här läget måste vi tänka på hur vi kan förenkla saker och ha en rimlig risknivå.
– Ett negativt test efter 72 timmar kan vara positivt i 75:e timmen. Jämfört med den strategin är vår bedömning lika säker. Om man begränsar det till de som gör nöjes- och shoppingresor och undantar de som reser av tvingande skäl tror jag vi uppnår lika bra resultat. Med den info som jag har just nu är det lämpligare att jobba med förkortad karantänstid och andra åtgärder än en strategi som är symbolisk.
Oklart med behörighet
Men innan LR går vidare med en egen strategi måste det klargöras om Åland har behörighet att göra en regional anpassning av de nationella rekommendationerna.
Orsaken till att LR inte hade en lösning på bordet den 1 oktober förklarar Knut Lönnroth med att man inväntade besked i gränsfrågan, som kom förra veckan. Därefter har diskussionerna pågått.
Kommer ni att presentera ert förslag på fredag?
– Vi har ett förslag nu, men vi behöver stämma av med THL och ministeriet. Mitt förslag är att man ska undanta de som reser av familjeskäl. Varje individ kan bedöma själv vad som är familjeskäl eller andra skäl.
Enligt Knut Lönnroth är det uppenbart att statsrådets beslut handlar om att möjliggöra turism till Finland.
– Man kan bara spekulera i vilka kompromisser som kommit i fråga.
Sandra Widing