Sedan en tid tillbaka står serviceboendet Solgårdens nyaste utbyggnad som utöver boenderum består av kök, matsal, kansli och ett stort gemensamt utrymme klart. Byggplanerna initierades på grund av platsbrist inom äldreomsorgen i Eckerö, men i en skrivelse till kommunstyrelsen i Eckerö framför Kerstin Wikgren, som också är ordförande i kommunens äldreråd, kritik mot hur de nya utrymmena används.
Hon berättar att när tillbyggnaden började diskuteras fanns många förslag, men att de flesta underkändes av personalen på Solgården. En orsak var avstånden mellan boenderum och övriga utrymmen och efter en tid enades man om den utbyggnad som nu slutförts. Samtidigt bestämde man att de nya utrymmena skulle bli en ny ”lugn avdelning” för klienter med demensproblematik och med egen personal.
– Eftersom det redan fanns ett färdigt system och en befintlig lugn avdelning tyckte vi att det är bättre att den får egna utrymmen.
Satsade stort
Kerstin Wikgren menar att man från personalens sida var väldigt på hugget med att det skulle byggas nya utrymmen, såsom kök, matsal och kansli. Med ovanstående som motivering godkände man från byggnadskommittén att arbetet skulle fortskrida i den riktningen.
– Det sattes också upp röda kakel på toaletterna, sådant som är speciellt för demensavdelningar, och det byggdes ett jättestort allrum och en altan. Men nu bor det ändå klienter där som hör till den allmänna avdelningen och jag tycker det är tråkigt att kommunen inte bryr sig om de beslut som fattats tidigare.
I skrivelsen frågar hon kommunstyrelsen vem som står ansvarig för onödigt använda pengar om de politiska besluten inte behöver följas.
– Hade vi vetat det här på förhand hade vi byggt en vanlig boendekorridor, säger hon.
Tanken god
Egentligen stod utbyggnaden klar redan i november 2020, men på grund av minskat tryck på boendeplatser hade utrymmena ännu inte tagits i bruk när nuvarande tf barn- och äldreomsorgsledare Axel Söderback började jobba i kommunen ett år senare. Sedan dess har emellertid ett antal personer som hör till den allmänna avdelningen flyttat in men övriga nya utrymmen används inte.
– Nej, i dagsläget är det nog ingen som använder dem. Åtminstone inte regelbundet. De som bor i de nya utrymmen går nog till den gamla stora matsalen när de ska äta, säger Axel Söderback.
De med demensproblematik bor fortfarande kvar i samma ”lugna avdelning” som tidigare och vad gäller de påpekanden som Kerstin Wikgren gör säger Axel Söderback att han inte känner till några direktiv vad gäller hur utrymmena ska användas.
– Själva tanken om en avdelning för personer med demensproblematik är god men i dagsläget finns det inget akut behov av en sådan. Men det är bra att den finns för framtida behov.
Ålandstidningen har sökt kommunstyrelsens ordförande Jan-Anders Öström.