Läkarna lägger fram sina farhågor i en insändare som går att läsa på sidan 4 i dagens tidning. De skriver bland annat att varken outsourcing eller vårdpersonal kan ersätta den unika kompetens som de medicinska sekreterarna har om det komplexa åländska och nationella hälso- och socialvårdssystemet.
De skriver också att de saknar en plan för hur kompetensförlusten ska ersättas samt en utredning om vilka konsekvenserna blir för patientsäkerheten.
Hur bemöter ni den oro som läkarna ventilerar?
– Informationsgången internt har vi kanske inte lyckats så bra med. Vi har hållit information i olika forum med det är alldeles uppenbart, med tanke på de frågeställningar läkarna har, att de inte fullt ut blivit informerade om vad den här förändringen för med sig, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Berör inte stödtjänster
Vid ÅHS finns i dag 49 medicinska sekreterare och upp till 20 tjänster riskerar att försvinna.
– Då handlar det enbart om arbetet med transkribering av diktat till text i journaler. Det ska skötas av en extern aktör. Alla andra kring- och stödfunktioner, som läkarna är oroliga över, ska fortsättningsvis skötas av de sekreterare vi har kvar.
Det är inte heller meningen att arbetsbördan ska öka för läkare och sjukskötare.
– Programmet för diktaten kommer kanske att se lite annorlunda ut, men annars ska ingenting förändras. Därför har vi inte hållit informationstillfällen riktade till läkargrupper i stort, utan vi har koncentrerat oss på att informera läkargruppens förmän och sekreteraravdelningens personal, eftersom de berörs i högsta grad, säger Jeanette Pajunen.
”Pressat schema”
Chefsöverläkare Jun Nagamori säger att förändringen ska leda till att vårdpersonal och läkare får ett ökat stöd av de medicinska sekreterarna, inte ett minskat stöd.
Har läkarna missuppfattat något bara?
– Nej, läkarna är oroliga. Det här är en stor kulturförändring. De lyfter också i insändaren att vi ska få ett nytt vårdinformationssystem, så vi har ett pressat schema för 2025 med flera stora projekt.
70 läkare har skrivit under insändaren. Hur många läkare har ni på ÅHS?
– Vi har många anställningsformer för läkare. Några är konsulter på kortare uppdrag, några är pensionerade och några är fast anställda. Men ett drygt hundratal läkare har beröring med ÅHS, säger Jun Nagamori.
Samarbetsförhandlingarna för de medicinska sekreterarna inleds den här månaden. De pågår i minst sex veckor, säger Jeanette Pajunen.