Krögare Stig Grönlund vid Indigo är oroad. Planerna på ett inglasat promenadstråk i centrum hotar slå undan benen för hans verksamhet.
- Vår varumottagning och sophantering har ingen plats längre, säger han.
MARIEHAMN Stadsarkitektkontoret med Sirkka Wegelius i spetsen har visioner om en inglasad gågata längs gamla brandgatan genom centrumkvarteret från Nygatan fram till Wirénska parken.
Stråket skulle börja där ett plank nu finns mellan Indigo och Kinoteatern. Arkitekterna ser framför sig liv och rörelse, affärer och uteserveringar, på centrumtomter som i dag är tomma bakgårdar eller parkeringar.
Gångstråket skulle enligt arkitekterna bli ett lyft för stadskärnan.
Varor och sopor
Krögaren Stig Grönlund vid Indigo ser inte samma lyft och liv och rörelse. Han är oroad för sin egen verksamhet, som han befarar kan få svårt att fortsätta.
- För att kunna driva restaurangen är det nödvändigt att disponera en del av området mellan Kinohuset och Indigo.
Problemet är att det i dag finns för litet lagerutrymme i Indigos fastighet. I gränden sker all varumottagning och här finns till stor del hans sophantering.
Enda alternativet för soporna innebär att Bagarstugan blir av med sin uteservering, en oas som skulle innebära en stor förlust för stan om den försvann.
Attraktionen
I dagsläget ställer sig Stig Grönlund väldigt främmande till att stadsarkitektens visioner skulle fungera.
- När man ser helhetslösningen förstår jag gångstråket, men i dag har jag svårt att föreställa mig attraktionen i att gå här mellan byggnaderna, säger han.
I dag är det enligt Grönlund attraktivare att strosa längs Torggatan eller förbi Lilla torget.
- Det finns inte mycket att se mellan husen utom Indigos nödutgång, avfallskärl och en parkering.
Bygga ihop husen
En tungt vägande bit utgör Kinohuset, som ägaren Gert Sviberg i Gesco Ab vill totalrenovera och bygga ihop med Indigohuset som han också äger.
Det skulle vara till nytta också för Indigo, som i dag är dåligt isolerat och kallt vintertid. Men Svibergs planer har hittills stupat på kravet att bevara Kinohusets fasad.
Att bygga ihop husen går inte ihop med arkitektens planer på ett gångstråk.
- En kompromiss är att bygga ihop de övre våningarna och lämna gränden fri i markplanet, säger Grönlund.
Känns osäkert
Eftersom Gert Sviberg också äger gränden verkar det i dag enligt Grönlund som om planerna på gångstråk bara leder till att Kinoteatern fortsätter stå oanvänd.
Han säger lätt uppgivet att det känns som att staden motarbetar entreprenörskap.
- Osäkerhetsfaktorn kring vad det blir gör att man inte vill satsa.
Ålandstidningen sökte Gert Sviberg för en kommentar, men han var i går i Sverige och kunde inte nås.
Ålandstidningen