En udda affärsidé och en ständig utveckling. Det kan ha varit framgångsreceptet för högteknologiföretaget Inficon.
Nu koras det till Ålands bästa företag 2010 och har vänt sviterna från den globala ekonomiska krisen till ekonomisk framgång.
FÖRETAG Johan Eriksson, som är vd för bolaget, plockar fram små askar på konferensbordet. I en del är det tunna små skivor, i andra är det någonting som mera ser ut som sådana där snurror man lekte med som barn.
-Det är det här vi gör, säger han.
Sakerna på bordet är beståndsdelar av ett mätinstrument som främst används för att mäta tryck lägre än atmosfärstryck.
Inom viss tillverkningsindustri är det nämligen väldigt viktigt att ha vakuum. Till exempel när man tillverkar LCD-displayer, solpaneler och små datorkretsar.
Inficon tillhör en större koncern som har sitt huvudkontor i Bad Ragaz i Schweiz och produktion i flera länder - Balzers i Liechtenstein, Köln i Tyskland och Syracuse i USA och på Åland. Det innebär att man inte tillverkar hela mätarna på Åland, utan främst de keramiska beståndsdelarna, de som mäter själva vakuumet.
Tekniken förfinats
Tekniken är väldigt avancerad. Man mäter undertrycket genom att se hur mycket den keramiska plattan rör sig.
-Vi mäter så små som 0,00000005 millimeters rörelser, säger Johan Eriksson och pekar på de tunna plattorna.
Mätningen görs genom att de keramiska plattorna får olika beläggning - guld, silver eller glas - som bränns fast på keramiken i stora ugnar.
Tekniken har förfinats genom åren. Företaget bildades redan 1976 och hette då Hydrolab Ab, berättar han.
-Man började med hydrologiska instrument och efter ett antal år övergick man till att tillverka vakuumgivare.
Efter drygt tio år bytte företaget namn till CCM Instruments Ab och ytterligare några år senare köptes det upp av koncernen Balzers and Leybold Instrumentation. År 2000 bröts Inficon ut från koncernen och är nu ett självständigt företag som är noterat på SWX-börsen.
Läs mer i dagens Ålandstidning
Matilda Andersson