När eleverna i Ytternäs skola återgår till skolan efter sportlovet är det tre av klasserna i årskurs fem som får stiga in i helt nya klassrum, i en helt ny del av skolan. De gröna och svarta griffeltavlorna har bytts ut mot ny teknologi där interaktiva skärmar ersätter de gamla projektorerna. Väggarna är orörda och står redo att pyntas med teckningar och pyssel. Utanför klassrummen finns enskilda toaletter och plats för en liten aula med bord och bänkar. Utöver de tre nya klassrummen finns det även två nya grupprum för de elever som behöver en lite lugnare miljö, i mindre grupp.
– Här finns det vi kallar för studion, där en lärare jobbar med allmän undervisning för samtliga årskurser men i mindre grupp, berättar rektor Pia Axberg.
Den nya delen av skolan har även en helt egen ingång som gör att springet i korridorerna minskar och eleverna inte behöver trängas på vägen in och ut.
- Nu ska vi börja flytta över alla saker och ställa i ordning allt så det är helt klart när barnen återvänder från lovet. Det är mycket som ska koordineras, säger hon.
Hållit tidsplan trots långa leveranser
Byggnationen, som startade våren 2022, har hållit tidsplan och överlämnades på dagen enligt överenskommelse. En del förseningar har uppstått längs vägen, så som en lång väntan på stål på grund av läget ute i världen, men projektet var klart i tid trots detta. Kristoffer Häggblom vid Ålands Bygg är ansvarig arbetsledare för projektet och nöjd över både arbete och resultat.
– Alla inblandade har jobbat hårt, och det är alltid kul att vara i mål på utsatt tid, säger han.
Den nya tillbyggnaden är på utsidan så när som identisk med gamla delen av skolan. De två delarna smälter ihop nästan sömlöst.
– Vi har byggt i vitt tegel med betongstomme just för att bibehålla det enhetligt med den tidigare delen av skolan.
Ännu återstår dock lite arbete med gamla delen innan Kristoffer och hans kollegors jobb är helt klart här.
– Vecka 9 börjar vi åtgärda ventilationen i två av de äldre korridorerna. Det arbetet är uppdelat i två etapper med tre veckors jobb i varje. Sen packar vi ihop oss och barnen får tillbaka hela sin skolgård i samma veva.
Det är cirka 50 förväntansfulla barn som får flytta in i den nya tillbyggnaden.
– Alla barn i skolan har varit väldigt tålmodiga och jobbat på i en bullrig byggmiljö. Men de som suttit närmast bygget och fått ta det mesta skramlet har varit årskurs fem. Därför känner vi att det är mest rättvist att det är de som får flytta in i nya delen, säger Pia Axberg.
Att barnen har väntat länge på flytten in i nya klassrum råder det inget tvivel om.
– När vi öppnade upp till nya delen innan sportlovet var det stort ståhej. Alla ville titta och de flesta ropade ”wow” och tyckte det var väldigt spännande, berättar Kristoffer Häggblom.
Pia Axberg instämmer och ser framemot många glada barn på måndag.
– Det har varit mycket spänning och förväntan.
En bra läromiljö
Även om utsidan lämnar få spår av en nybyggnad är det inte svårt att se skillnaden inomhus. Lokalerna är ljusa med mycket glaspartier, och allt är orört och nytt. Luften är fräsch och helheten i lokalen ger ett intryck av ordning och reda.
– Vi är väldigt glada över hela miljön här i den nya delen, den är verkligen jättefin. Den är lugn, och färgsättningen i de gråa skalorna är en bra läromiljö. Grå är en lugnande färg, säger Pia.
Ritningar, utsida och miljön står MIRA Arkitektstudio för.
– När vi ritar skolmiljöer ser vi det som extra viktigt att arkitektur och inredningsdesign görs med omtanke. Vi försöker göra lugna och harmoniska rum som fungerar för olika verksamheter, säger Micko Koskinen-Pahlman, arkitekten bakom tillbyggnaden.
Kvar på skolgården står en barack där två klasser i årskurs sex håller till. När de i höst flyttar vidare till Övernäs högstadieskola kommer baracken tas bort och samtliga elever ryms inne i skolbyggnaden.
– Vi hoppas att skolans utrymmen nu räcker till en lång tid framåt. Ytternäs är ett växande område med stor inflyttning, så det är svårt att ge en prognos. Vi vet på ett ungefär hur det ser ut fem år framåt i tiden, men det ändrar hela tiden. Men i dagsläget finns det bra med plats för alla – och det glädjer oss, säger Pia Axberg.
Sofia Donner