För ett år sedan drabbades Åland av sin kraftigaste spridning av coronaviruset någonsin. Efter ett juldagsfirande mellan hemvändande ålänningar spreds omikronvarianten raketartat. Antalet dagliga nya fall var under en längre period över 100, och en stor del av samhället stängdes ner.
I år är förvaltningsöverläkare Jun Nagamori inte orolig, och det att många ålänningar kommer hem över jul och nyår föranleder inte att Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, går upp i någon högre beredskapsnivå.
– Vi har inte sett någon anledning att öka på beredskapen. Det vi ser nu är en snäll variant, vi har en hög vaccinationsgrad och den senaste tiden har coronavirusets belastning på vården varit låg, säger han.
Andra virus vanligare
Jun Nagamori säger att läget var spänt inför förra julen.
– Då var jag riktigt orolig. Man hade precis börjat prata om omikron som snabbt hade spritt sig från Sydafrika och som var en variant som kunde infektera även vaccinerade. Nu vet vi att det är en mer mild variant.
Han säger att det finns färdiga modeller för hur ÅHS ska agera ifall smittspridningen på nytt ökar, så att det inte finns någon anledning att vidta förebyggande åtgärder.
– Tidigt antog vi att belastningen skulle bli större än den i själva verket blev, så vi har sedan pandemin började färdigt utarbetade planer för olika faser, och genom åren har vi kunnat prova olika modeller.
Däremot varnar han för att andra typer av luftvägsinfektioner ser ut att bli allt vanligare i år, och att det finns skäl att fortsätta vidta försiktighetsåtgärder för att hindra att man blir sjuk eller sprider smittor.
– Influensan kommer att bli hård i år, och vi har också sett infektioner som den som orsakas av RS-viruset belasta öppenvården och i viss mån även vår slutna vård. Det här är flunsatider, så man ska gärna tänka på att hålla god handhygien, hosta och nysa i armveck, stanna hemma om man är sjuk, använda mask och hålla avstånd vid behov och inte fira jul med personer i riskgrupp om man känner sig sjuk, säger Jun Nagamori.
Gott om vaccin
Institutet för hälsa och välfärd, THL, uppmuntrar alla de personer som rekommenderats ta en boosterdos coronavaccin i vinter men inte redan gjort det att passa på. Sammanlagt två miljoner finländare omfattas av rekommendationen baserat på ålder och hälsotillstånd, och av dessa har bara 600.000 tagit boosterdosen.
I ett pressmeddelande skriver man att coronasituationen i Finland varit stabil i några månader, och att belastningen på den specialiserade sjukvården är oförändrad även om antalet patienter inom primärvården ökat något.
Enligt THL:s siffror har 87,1 procent av 18 år fyllda i Finland tagit sin andra dos, men bara 66,2 procent har fått sin tredje.
– Personer som haft coronasjukdomen för mer än tre månader sedan har fått ett extra skydd mot en allvarlig sjukdom. Om man hör till en riskgrupp lönar det sig trots det att ta boosterdosen. Man måste också komma ihåg att det finns betydligt färre coronasmittor bland äldre än bland den yngre befolkningen. Många saknar alltså ett färskt skydd mot en allvarlig coronasjukdom, citeras THL:s sakkunniga läkare Mika Muhonen i pressmeddelandet.
Man upplyser samtidigt om att det finns gott om doser av influensavaccinet kvar, och att riskgrupperna för corona och influensa i stort är de samma.
I ett pressmeddelande från Social- och hälsovårdsministeriet skriver man att Finland fått nio miljoner doser coronavaccin som ska överföras först till sjukvårdsdistrikten och välfärdsområdena, och sedan vidare till privata aktörer.