Nej, det blir av allt att döma ingen ny ordningslag i Finland till följd av de inresta tiggarna.
TIGGERI Frågan om åtgärder mot tiggeri aktualiserades på Åland i början av april. Inte bara här, utan också i Helsingfors har tiggarna utgjort ett allt vanligare inslag i gatubilden.
En arbetsgrupp har därför utrett frågan för statens räkning. Finlands migrations- och europaminister Astrid Thors (sfp) fick i torsdags rapport från gruppen som kartlagt behovet av att förändra myndigheternas åtgärder mot tiggeri.
Arbetsgruppen ser inget behov av att ändra ordningslagen.
Gruppen har kommit fram till att det är nödvändigt att ha enhetliga regler på nationell nivå, i synnerhet när det gäller social- och hälsovårdsministeriet, polisen och migrationsmyndigheterna.
Vidare betonar gruppen att myndigheterna ska ingripa effektivt när det enligt lagen är nödvändigt, till exempel när barn eller gamla och skröpliga personer tigger.
Enligt arbetsgruppen kan polisen med stöd av den nuvarande ordningslagen ingripa då det rör sig om aggressivt och störande tiggeri.
En kriminalisering av tiggeri skulle inte ge önskvärt resultat eftersom det inte skulle hindra fattiga EU-medborgare från att komma till Finland.
En kriminalisering kan däremot leda till att tiggarna istället skaffar sig sin utkomst genom kriminella metoder.
Inga tecken på människohandel
Enligt arbetsgruppens utredning har polisen inte sett några tecken på att tiggarna i Finland är offer för människohandel, organiserad brottslighet eller någon form av tvång.
Arbetsgruppen betonar i sin rapport att rekommendationerna i den nationella handlingsplanen mot människohandel ska följas om det finns tecken på att sådant förekommer.
De tiggare som har kommit till Finland har huvudsakligen varit romer från Rumänien.
Enligt arbetsgruppen är det helt klart att romerna har en svag ställning i sitt utreseland.
Finland ska fortsätta dialogen med Rumänien samt på EU-nivå medverka till att romernas ställning förbättras.
Inställningen till tiggare varierar i EU-länderna
I Sverige är tiggeri inte ett brott och ingripanden görs endast om tiggeriet är störande. I Norge är situationen likartad, men där har man upptäckt att tiggeriet ofta är organiserat. Till följd av det har kriminaliteten ökat.
I Danmark är tiggeri kriminaliserat och straffet är böter.
Frankrike startade i augusti 2007 ett särskilt program för att återsända romer från Rumänien till deras hemtrakter.
Utlänningar som kommit till Frankrike ska efter en vistelse på 90 dagar visa att de ärligt förtjänar medel för boende. De som återsänts har i huvudsak varit tiggare.
Österrike har nyligen förbjudit minderåriga att tigga.
Ålandstidningen