Veterinär är ett drömjobb för många. Hur är det i verkligheten? Ålandstidningen hälsade på en helt vanlig kväll hos veterinären.
Stackars Valter hade en tuff kväll, rekordmånga tänder drogs ut ur hans käft. Veterinären har aldrig varit med om något liknande.
Klockan är 18.00. På smådjurskliniken Zoodiaken i Jomala är det full fart på mottagningen. Veterinär Peter Saul och hans assistent Camilla Grönlund står böjda över lille Valter, en 8 månader gammal
Chihuahua-valp.
Han har alldeles för många tänder.
- Bebiständerna lossnar inte fastän de nya tänderna växt ut. Det är ett genetiskt fel och överrepresenterat hos små reser, säger Peter Saul.
Valter skriker till när han får den lugnande sprutan. Men efter att också fått lokalbedövning ser han inte ut att känna något mer, han bara suckar till med jämna mellanrum. Tur är det, för alla de extra tänderna ska ut.
En mardröm
Matte Louise Öst är hunduppfödare och har 29 hundar till. Valter kommer från Ryssland och bor hos Camilla Grönlund i karantän tills han får följa med till Sverige.
- Jag skulle ha en Grand Danois men det blev en chihuahua... det var 1983. Nu ska alla ha dem. Det är Paris Hiltons fel, säger hon.
Peter Saul kämpar på med att dra ut tänderna en efter en.
- Det är en mardröm. Tänderna är så små. Han har rena hajgapet den här gossen.
Peter Saul jobbar framför allt med stora nyttodjur, förutom tisdags- och torsdagskvällar då han tar hand om smådjuren.
- Hästar händer det också att jag får fixa tänderna på. Och kaniner, då klipper man tänderna.
Han har dragit ut 13 tänder när valpen får en spruta för att börja vakna till igen. Men vid en kontroll upptäcks tre tänder till som ska bort.
Har du varit med om något liknande förut?
- Aldrig, det är rekord.
Ilskne Claudius
Nästa på tur är den bastanta hankatten Claudius, fyra år gammal. Harry Rosendahl berättar att hela namnet är "Claudius Tiberius Tysus den yngre". Passande namn för en katt som inte tar vad som helst från människorna.
- Han brukar bli ilsk, varnar Anneli Rosendahl.
Claudius fräser till och morrar, men får sin spruta. Det gick ganska enkelt. Sprutan var vaccin mot kattpest och rabies, så att han får behålla sitt pass.
- Han är berest. Han har varit med oss i husvagnen till Sverige, Danmark, Tyskland och Holland, säger Harry Rosendahl.
Marie-Lousie Mattsson har även hon en chihuahua, snart ettåriga killen Viper. Det ska tas blodprov och så ska han dra ut tänder, men bara några stycken. Han bråkar och måste få lugnande.
- Det blir bara bus annars. Men det är lite problematiskt att ge lugnande när de är så små eftersom blodtrycket sjunker, och då är det svårare att hitta blodkärlen, säger Peter.
Det lyckas ändå och en milliliter blod samlas upp.
Varför har du en chihuahua?
- Det är mest för tidens skull, jag har två småbarn. De större hundarna är mer krävande, säger Marie-Lousie Mattsson.
Lite godis som muta
Maria och Mattias Bergström har en bedårande söt valp med sig.
- Hon är 12 veckor gammal, av rasen australian sheperd, säger Maria Bergström.
Lilla Greta tittar sig undrande omkring. När Peter sticker henne med nålen ger han henne lite hundgodis samtidigt. Hon märker knappt att hon fått en spruta.
- Det ska vara ett trevligt första besök, säger Peter Saul.
Husse och matte är lite oroliga för att hon kissar ofta och lite. Är det urinvägsinfektion?
- Urinen ser bra ut, inga missfärgningar. Men ni kan kontrollera hur mycket hon dricker.
Och fler besök blir det hos veterinären för Greta, om hon ska få sitt hundpass. Vilken tur att det första besöket gick så smärtfritt.
Ålandstidningens reporter och fotograf säger tack och adjö, men Peter och Camilla fortsätter jobba. Ute i tamburen står två marsvin och väntar på sin tur.
Ålandstidningen