Landskapsregeringen (LR) höll under måndagen ett möte med initiativtagarna till Facebookgruppen ”Rädda skolfartyget ms Michael Sars”. Gruppen, skapad av tre tidigare sjöfartsstudenter, har samlat stöd för att förhindra försäljningen av skolfartyget och arbetar nu också med en namninsamling i protest mot beslutet. I mötet deltog initiativtagarna Wilhelm Skoglund, Jens Lind och John Strandvall, samt Ulf Hagström från Viking Line som representant för rederinäringen. Från LR:s sida närvarade lantrådet Katrin Sjögren (Lib), finansminister Mats Perämaa (Lib) och utbildningsminister Annika Hambrudd (C).
– Det var ett bra möte där vi diskuterade skolfartyget, men också sjöfartsutbildningen i sin helhet, säger Annika Hambrudd efter mötet.
Förslag att sälja står fast
Enligt LR delar man uppfattningen att utbildningen på olika nivåer bör samordnas för att skapa en sammanhållen och effektiv enhet. En översyn av sjöfartsutbildningen pågår inom utbildningsbyrån, och man ser nu över möjliga effektiviseringar.
Vad är den aktuella statusen för försäljningen av Michael Sars?
– Försäljningen ingår i ett budgetförslag som nu har överlämnats till lagtinget, och det är där förslaget ligger just nu.
Annika Hambrudd säger att beslutet om försäljningen bygger på ett antal faktorer, som fartygets ålder.
– Michael Sars börjar bli för gammalt för dagens behov. Jag uppfattar att det fanns ett gemensamt konstaterande att fartyget har spelat ut sin rätt.
Finns det planer på att ersätta skolfartyget?
– Nej, inte i dagsläget. Det fanns olika förslag och lösningar som kom upp, och vi tittar närmare på dem. Mer kan jag inte säga i dag, säger Annika Hambrudd.
Ms Michael Sars
• Fartyget byggdes 1979.
• Sedan 2005 har fartyget tjänat som de åländska sjöskolornas skolfartyg och används av Ålands sjöfartsutbildning på både gymnasie- och högskolenivå, samt för fortbildning av yrkesverksamma inom sjöfart.
• I budgetförslaget för 2025 föreslog landskapsregeringen att sälja skolfartyget ms Michael Sars. Förslaget har mött starka reaktioner och lett till att Facebookgruppen ”Rädda skolfartyget ms Michael Sars” bildades av tre tidigare sjöfartsstudenter. Gruppen samlar stöd mot försäljningen och arbetar även med en namninsamling i protest.
Viktigt studieverktyg
Initiativtagarna är nöjda över att de fått till ett möte med LR och ser det som ett positivt tecken att diskussionerna rör sig framåt. De förklarar att de under mötet presenterade förslag på hur utbildningen kan optimeras och effektiviseras, samtidigt som de betonade värdet och fördelarna med att ha ett skolfartyg.
– Vi anser inte att Michael Sars har spelat ut sin roll. Tvärtom är fartyget ett ovärderligt studieverktyg och en stor konkurrensfördel för en levande sjöfartsutbildning på Åland, säger Wilhelm Skoglund.
Vilka perspektiv och synpunkter förde Viking Lines representant fram under mötet?
– Viking Line presenterade alternativa lösningar som skulle gynna både sjöfartsnäringen i stort, samt rederinäringen och sjöfartsutbildningen på Åland.