Syftet med Across är att öka tillgången till musikundervisning och kultur i Ålands och Stockholms skärgårdar. Projektet tar fram ett digitalt system för videosamtal utan fördröjning, vilket kan ske genom att systemet kopplas till en fiberförbindelse.
Nu ser det målet inte ut att kunna uppnås för en stor del av den åländska skärgården. För när projektet anhöll om att få tillgång till fiberförbindelser mellan Mariehamn och skärgårdskommunerna blev landskapsregeringens svar nej.
Landskapsregeringen skriver i sitt beslut att det på grund av ”nätets beskaffenhet, dess utbyggnad i landsbygden och skärgården samt flaskhalsar i nätet” inte är tekniskt möjligt att etablera den efterfrågade svartfiberförbindelsen till Vårdö, Kumlinge, Brändö, Sottunga eller Kökar. Däremot skulle det vara tekniskt möjligt till Föglö.
Landskapsregeringen tillägger att det grovt räknat skulle kosta 820.000 euro att anlägga ett fibernät som möjliggör projektet.
– Vi känner oss förvirrade över svaret, säger Jessica Gregory från Across.
Bara Föglö
Hon säger att Across endast anhållit om en fibertråd eller, om det inte går, om en del av en tråd med hjälp av en teknisk filterlösning som Across kan bekosta.
– Vi har ingen aning om vad 820.000 euro ska vara till. Man behöver inte 820.000 euro för att ge oss tillgång till en fibertråd.
Jessica Gregory ser det inte som troligt att alla fibertrådar verkligen är upptagna.
– Och även om de är det erbjuder vi oss att bekosta ett filter.
Vad betyder det här för projektet?
– Att vi bara kan ansluta Föglö och kanske Kökar. Resten av skärgården är borta från projektet. I så fall har landskapsregeringen investerat i ett projekt som Åland får mycket mindre nytta av än vad man får i Sverige. Det skulle vara synd.
”Viktigt verktyg”
Fjärrstationerna som man ska kommunicera med byggs just nu i Helsingfors
– Sju ska till Åland och sju till Stockholm. Av de sju som ska till Åland ska fyra till skärgården och tre till Ålands musikinstitut. Det här är ett bra projekt för skärgården.
Fakta
• Across står för Archipelago Remote Services, fjärrtjänster i skärgården.
• Projektet går ut på att koppla samman öar med städer genom en digital teknik som möjliggör tvåvägskommunikation utan fördröjning.
• Ålands musikinstitut, Stockholms musikpedagogiska institut, Riksteatern i Sverige och Nordens institut på Åland är projektparter.
• Budgeten är på 2,2 miljoner euro. För finansieringen står Interreg Central Baltic, Region Stockholm, landskapsregeringen och projektparterna.
• Projekttiden är april 2024 till mars 2027.
Tekniken som Across investerar i kan användas i andra syften, enligt Jessica Gregory.
– Det blir en linje som inte går att hacka. Den är krypterad och helt separerad från internet. Det kan vara ett viktigt verktyg i en nödsituation där man behöver ett säkert sätt att kommunicera.
Nytt möte
Enligt landskapsregeringens byråchef Gustav Blomberg har Ålcom meddelat att det inte är tekniskt möjligt att använda dagens fiber till projektet på grund av flaskhalsar på fasta Åland.
– Fibernätet inom skärgården är bra. Men från Mariehamn ut mot skärgården finns det problem, säger han.
Han säger att ett nytt möte ska hållas om saken.
– Vi har kommit överens med Across-projeketet om att försöka få till ett möte med Ålcom och se om det finns någon möjlighet att komma runt de här flaskhalsarna. Vi får se vad det leder till. Men man måste komma ihåg att Ålcom äger det här fibernätet. Vi kan inte styra över dem.
Varför var anhållen riktad till er?
– Tanken var att vi ska ta i bruk en ledig kapacitet som musikinstitutet sedan kan använda sig av. Grundtanken är god, men sedan har den tekniska problematiken uppdagats, säger Gustav Blomberg.