Ålandstidningen berättade i onsdagens tidning, efter att Nya Åland först skrivit om saken, om flera oklarheter kring ÅHS upphandling av en blåsfiberinstallation.
På onsdagen träffar Ålandstidningen Jeanette Pajunen. Även IT-chefen Anders Svensson som undertecknat beslutsprotokollen är på plats, men de har enats om att Jeanette Pajunen är den som även fortsättningsvis uttalar sig i ärendet.
ÅHS gick i december i fjol ut med en riktad begäran om offerter till tre företag. Avsikten var att påbörja installationen efter årsskiftet.
– Vi uppskattade kostnaden till under 50.000 euro. Men eftersom vi inte utfört denna typ av arbeten tidigare, och bland annat inte visste hur länge arbetet skulle ta, valde vi att begära in offerter från flera leverantörer, säger Jeanette Pajunen.
Samtliga tre företag, Harrys El, IP Connect och Kabelgruppen i Uppsala, lämnade offert på arbetet. I jämförelsen var Kabelgruppen i Uppsala billigast men företaget meddelade att man kunde inleda arbetet först i den 1 februari.
– Vi ville komma igång med arbetet redan i mitten av januari. I offertförfrågan bad vi om tidsuppskattning och timpris och det var det vi utgick ifrån när vi fattade beslutet. Harrys El hade ett billigare timpris i kombination med att de kunde starta arbetet när vi önskade.
Muntligt avtal
Men i stället för att teckna ett skriftligt avtal med Harrys El meddelade ÅHS att man skulle anlita dem för att göra arbetet.
– Vi meddelade alla leverantörer skriftligen om vad vi beslutat. Däremot upprättade vi inget skriftligt avtal med Harrys El som vi också meddelade skriftligen att vi skulle anlita.
– Det var där vi gjorde fel. Vi borde tagit ett skriftligt förvaltningsbeslut som skulle delgivits med besvärsanvisning. Men vi är ovana med den här typen av direktupphandlingar och det blev fel.
IP Connect besvärade sig därefter mot beslutet varför ÅHS anlitade juridisk hjälp för att reda upp röran.
– Juristerna konstaterade att vi hade gjort fel och vi borde ha fattat ett förvaltningsbeslut.
Flera veckor senare fattade man ett skriftligt beslut för att på uppmaning av juristerna avsluta ärendet och kunna göra en självrättelse och ta tillbaka hela beslutet. För att göra det krävdes godkännande från Harrys El.
– Att gå vidare med beslutet till domstol hade tagit tid och det här arbetet handlar om att det ska finnas en backup när IT-systemet på sjukhuset strular.
– Självrättelsen hade inte varit möjlig om vi inte hade fått grönt ljus från Harrys El eftersom muntliga avtal också är bindande.
Kostnads- och ansvarsreglering
Samtidigt som självrättelsen gjordes kom man överens om att ÅHS skulle ersättade de kostnader som uppstått för Harrys El med anledning av det muntliga avtalet.
– Eftersom vi hade ett muntligt avtal hade de redan beställt in material till arbetet. När vi avbröt överenskommelsen fick vi ett skadeståndsrättsligt ansvar och därför valde vi att köpa materialet, som vi ändå skulle använda, av dem.
På kvittot, med summan 12.399,20 euro skriver Harrys El ”kostnads- och ansvarsreglering med anledning av ÅHS: beslut nr 10. 2019 gällande avbrytande av upphandling. Regleringen inkluderar ersättning för införskaffat material enligt förteckning”.
– Det är inget skadestånd utan vi har betalat dem för materialet de köpte in och ingenting annat.
Direktupphandlade på nytt
Efter beslutet att avbryta den första upphandlingen av blåsfiberinstallationen beslutar ÅHS i stället i april att direktupphandla tjänsten av Harrys El för 17.500 euro.
– Från början ville vi konkurrensutsätta upphandlingen eftersom vi inte hade tillräckligt bra koll på pris och tid. Vi kunde ha direktupphandlat från början men gjorde det nu i stället. Det var det minst dåliga alternativet för att komma vidare enligt juristerna.
Tillsammans med kostnads- och ansvarsregleringen för materialet som man köpte av Harrys El landar hela kostnaden för arbetet på 29.899,20 euro.
– Informationen, gällande urvalskriterier, när vi begärde in offerterna är en annan sak vi varit otydliga med. Vi borde från början ha varit tydliga med att vi väljer utgående från timpris och när arbetet kan inledas.
Varför uteslöts Kabelgruppen i Uppsala från upphandlingen när de var billigast och beslutet fattades tre veckor efter att de hade meddelat att de kunde inleda arbetet?
– Därför att vi redan hade slutit ett muntligt avtal. Det skriftliga avtalet skrev vi flera veckor senare för att rätta till vårt fel. Då kunde vi inte börja datera bakåt i tiden.
Förstår du att det kan se konstigt ut?
– Jag förstår att det ser konstigt ut men det handlar om att vi har gjort ett fel och att vi sedan gjort om och gjort rätt.
Har polisanmält IP-Connect
Ingen har besvärat sig mot beslutet att direktupphandla Harrys El. I stället finns för närvarande en anmälan inlämnad i Jeanette Pajunens namn mot IP Connect hos polisen.
– Jag kan inte säga mer än det som polisen sagt, att det handlar om ett misttänkt ekonomiskt brott. Men det har ingenting med den här upphandlingen att göra. En anmälan är heller ingenting som påverkar framtida upphandlingsförfaranden. Det vill jag vara tydlig med.
Vad händer nu?
– Jag beklagar att vi gjort fel, men vi har varit mycket måna om att rätta våra fel och att ta lärdom av dem.
Kevin Eriksson