Efter 16 år som sjuksköterska fick Karins* karriär ett plötsligt slut i november 2021. Hon hade två månader tidigare fått förordnande på en ny tjänst inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), och lämnat en fast anställning på en annan avdelning. Karin fick positiva signaler om sin prestation i den nya rollen, muntligen sades det att hon kunde räkna med fortsatt anställning efter det tre månader långa förordnandets slut.
Men en morgon blev hon inkallad på ett rum av sin närmaste chef. Där väntade den dåvarande chefläkaren Janek Frantzén via länk från Åbo och personalchefen Terese Åsgård samt hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen.
– Jag fick ett papper i handen där det stod att ÅHS upptäckt att jag hade hanterat journalhandlingar på ett felaktigt sätt, säger Karin.
Framför henne låg utskrifter med namnlistor och röda streck.
– Jag vet att arbetsgivaren är skyldig att ta itu med saken om de misstänker journalintrång, men ingen ställde några frågor om vad som hade hänt. Jag blev chockad och sade att jag bara har gjort mitt jobb. Jag blev hyschad när jag försökte prata. Det kändes som att de redan hade dömt mig, säger hon.
Nya möten hölls, landskapsregeringens tjänstedelegation (rådgivande organ med tio medlemmar, reds. anm.) och Tehys fackavdelning kopplades in.
Tre veckor innan Karins formella förordnande stängdes hon av från tjänsten ”med anledning av förundersökning på grund av brottsanmälan”.
– Sedan var det tack och adjö, säger hon.
Polisens beslut
Brottsrubriceringarna var dataskyddsbrott och brott mot tjänsteplikt, Karin riskerade att straffas med böter eller fängelse. Hon har hela tiden hävdat att hon inte har gjort något brottsligt.
Efter några veckor fick hon ta del av it-avdelningens djupanalys kring misstankarna.
– Det handlade om ett fåtal namn. Jag hade velat gå igenom varje fall med arbetsgivaren och förklara. Ibland har jag tänkt att ÅHS vid det här laget måste ha insett att det inte var fråga om olovligt intrång, men då var processen redan i gång och man lät den fortgå. Kanske fanns det ett behov av att visa sig stark eftersom det nyligen hade varit ett annat uppmärksammat fall av journalintrång.
Karin erkänner att hon har begått en handling som strider mot regelverket.
– En nära släkting var sjuk och bad mig kolla ett provsvar. Eftersom jag hade personens godkännande trodde jag att jag hade lov att göra det. Det var fel, säger hon.
I februari 2024 beslutade polisen att lägga ner förundersökningen och att inte överlämna ärendet till åklagaren.
”I samband med utredningen har det framkommit att inget brott har begåtts”, skriver polisen.
Karin fick en anmärkning för att hon loggat in på släktingens patientjournal.
”Det kan dock konstateras att brottet som helhet är att se som uppenbart obetydligt”, skriver polisen.
Tung tid
Det sista arbetsgivaren sade till Karin var att hon hade rätt till full lön för de tre veckornas avstängning om det inte blev någon rättegång.
– Efter polisens beslut skrev jag till ÅHS att jag ville ha min utestående lön, och bad dem vänligen bekräfta att mitt mejl hade nått dem. Jag fick inget svar, men en vecka senare fanns pengarna på mitt konto.
Ingen från ÅHS ledning eller styrelse har kontaktat Karin, trots att facket riktar skarp kritik mot hanteringen och uppmanar ÅHS att åtminstone be om ursäkt.
I samband med avstängningen bekostade arbetsgivaren två psykologsamtal. Ett samtal har Karin bekostat själv. Hon säger att hon har haft stöd av facket, familjen och det fåtal vänner hon har vågat berätta för.
– Jag har känt en enorm skam och rädsla över att folk ska veta och tro att jag är en brottsling. Jag har börja äta blodtrycksmediciner på grund av stress. Under en tid led jag av panikångest över att gå ut, och har haft stunder när jag tänkt att det kanske vore enklare att inte leva. Det har inte gått en dag utan att det har dykt upp i tankarna, 819 dagar har jag levt i ett helvete, säger hon.
Önskar upprättelse
Karin var arbetslös i ett halvår efter avstängningen och har i dag ett nytt jobb utanför sjukvårdsbranschen.
– Jag älskar sjuksköterskeyrket och har varit så stolt över det. Nu är det fritt fram för mig att söka sjuksköterskejobb igen, men jag får hjärtklappning av tanken. Det är en sorg.
Vad skulle en ursäkt från ÅHS betyda?
– Det skulle kännas lättare om de sade ”förlåt, vi gjorde fel”. Det skulle jag se som en styrka. ÅHS är en stor arbetsgivare, man skulle vilja veta att det finns en medmänsklighet. Jag vill få det här ur mitt system och gå vidare med mitt liv, och jag vill att det aldrig händer någon annan.
*Karin heter egentligen något annat.
Tidslinje
20 september 2021: Börjar en ny tjänst inom ÅHS.
15 november 2021: Informeras om att ÅHS ”upptäckt att hon upprepade gånger hanterat journalhandlingar på ett felaktigt sätt”.
7 december 2021: Polisanmäls för brott mot tjänsteplikten samt dataskyddsbrott. Stängs av fram till till 31 december.
10 november 2022: Förhörs av polisen.
2 februari 2024: Förundersökningen läggs ner. Saken överlämnas inte till åklagaren.
8 mars 2024: ÅHS ledningsgrupp får skrivelse från Tehy.
5 april 2024: ÅHS styrelse får skrivelse från Tehy.