Janina Nordblom har tidigare arbetat som arborist men bestämde sig i våras för att utbilda sig till sotare i Stockholm.
– Jag är utbildad arborist och har jobbat både som egenföretagare och anställd, men det är ett ganska tungt arbete att göra fem dagar i veckan, så jag ville hitta någonting att variera med.
Tidigare i år blev Ålands trädvårdstjänst således Ålands trädvård- och sotartjänst, och i september drog hon i gång med sotandet på riktigt.
– Jag har mjukstartat och sotat ett till två hus i veckan sedan dess.
Sotning är ett fysiskt arbete, men inte lika krävande som trädvården.
– Jag börjar alltid med att kontrollera och täta eldstaden, sedan går jag upp på taket och använder lod och lina för att sota genom skorstenen. Avslutningsvis går jag igenom alla kanaler och luckor vid eldstaden för att säkerställa att allt är rent.
Förebygger brandrisk
Tidigare var sotningen på Åland uppdelad efter kommuner och distrikt där det var bestämt vilken sotare man hade. I dag är dock situationen en annan och det är fritt fram för fastighetsägare att välja vilken sotare man vill.
Sotningsintervall
Den som äger eller innehar en byggnad eller anläggning ansvarar för att eldstäder och rökkanaler sotas. Sotning ska, som huvudregel, utföras med följande intervall:
• Eldstäder och rökkanaler vilka används i näringsverksamhet sotas efter behov, dock åtminstone en gång per år.
• Rökkanaler för centralvärmepannor som eldas med lätt brännolja sotas åtminstone en gång vartannat år.
• Rökkanaler för centralvärmepannor som eldas med tung brännolja eller fast bränsle sotas åtminstone en gång per år.
• Hushållseldstäder i enskilda hushåll såsom köksspisar, kakelugnar, kaminer och dylikt som används som primär källa för uppvärmning av utrymmen och för matlagning sotas åtminstone en gång per år.
• Hushållseldstäder enligt föregående punkt som inte används som primär källa för uppvärmning av utrymmen och för matlagning sotas åtminstone en gång vart fjärde år.
• Eldstäder i fritidshus och bastuugnar i enskilt bruk sotas åtminstone en gång vart fjärde år.
• Eldstäder och rökkanaler som inte används behöver inte sotas.
Källa: Räddningsförordning för landskapet Åland.
Sotning går ut på att ta bort sot och andra brännbara material som samlas i skorstenen och eldstäder.
– Vi följer egentligen rökgasens väg och rengör och det handlar ju om att minska brandrisken. Det är en säkerhetsfråga.
I dag vilar alltså hela ansvaret på fastighetens ägare att se till att man får det sotat och kontrollerat. Enligt lagen bör sotning av eldstäder som används regelbundet ske med maximalt fyra års mellanrum.
– Det varierar nog en hel del i hur bra fastighetsägare håller efter. Fastighetsägare som har eldstäder som rekommenderas sotas varje år har nog ganska bra koll, men det händer att sådana som behöver sota mer sällan glömmer det.
Första kvinnan
Enligt Janina Nordblom finns det i dag ett tiotal sotare på Åland, men långt ifrån alla gör det på heltid. Som nybakad i branschen är hon troligtvis också Ålands första kvinnliga sotare.
– Jag tror inte att det funnits någon aktiv sotare som varit kvinna tidigare, men jag vet att det är tre personer som utbildar sig just nu. Så det kanske är någon till på kommande.
Hur kom du på att du ville bli sotare?
– Jag hade funderat på det en tid eftersom jag tycker om att hålla i gång när jag arbetar. Jag vill inte sitta still och ser gärna resultat när jag är i gång, och det gör man ju som sotare på samma sätt som när man beskär träd.