Lemlands kommun utreder vad kommunen skulle spara på att sluta laga mat på daghemmet Saltkråkan och i stället transportera mat från Söderby till barnen och pensionärerna på Järsö.
Något som väcker stor upprördhet.
-Daghemmet är det enda vi har här ute! säger upprörda Järsöbor.
LEMLAND Det är upprörda känslor kring borden inne på Saltkråkans daghem på Järsö. Där har ett tiotal politiker, föräldrar och andra intresserade Järsöbor samlats för att diskutera.
-Järsö har alltid varit för dyrt i övriga Lemlands ögon, säger Tarja Schåman, som arbetar som lokalvårdare på dagiset och inom hemtjänsten i området.
Den här gången syftar hon på det senaste förslaget på indragningar som ska behandlas i socialnämnden på torsdag - att sluta laga mat på dagiset och i stället transportera dit mat från Sveagården i Söderby eller från till exempel Röda korsgården i Mariehamn. Idioti, tycker de vid borden.
Bakgrunden till det hela är att man från daghemmets sida äskat om pengar till en bil från kommunen. Bilen skulle användas för att köra mat från daghemmet till de två pensionärer som utnyttjar möjligheten att via hemtjänsten få mat från daghemmet hemkörd.
-Att vi ville ha en bil beror på att kommunen tidigare tog bort försäkringarna på de två privatbilar vi kör maten med, säger Schåman.
I och med att hon förra vintern körde sönder kofångaren när hon levererade mat och inte fick någon ersättning för det vill man därför ha en särskild bil i stället.
Gjorde utredning
Socialnämnden sa ja till förslaget att köpa en bil för 3.000 euro, men kommunstyrelsen var av en annan åsikt. Man ville i stället att socialnämnden skulle utreda om det i stället fanns några alternativ för matservicen för de äldre i området. Och när man ändå såg över matservicen ansåg kommunstyrelsen att man även skulle utreda alternativet att köpa in samtliga matportioner, inklusive de på daghemmet Saltkråkan.
Lemlands socialsekreterare Keijo Sjöblom gjorde utredningen och lämnade för en tid sedan över underlaget till socialnämndens ledamöter.
Utredningen visar att kommunen skulle göra stora ekonomiska vinster i och med att färre anställda då skulle behövas vid daghemmet. Från dagens kostnader på totalt 47.150 euro till endast 5.589 euro, visar utredningen.
Men dess riktighet tvivlar flera på.
-Det finns flera saker som är märkliga och som jag anser är brister. Varför har man inte delat upp personalkostnader och livsmedelskostnader? Rör utredningen alla måltider? Och så får jag inte uträkningen att gå ihop ..., säger Elisabet Westerberg, som är förälder till två av barnen på dagiset.
Men tittar man bara på slutsumman är det ju jättestor skillnad, säger hon. Och det kan göra att man som politiker blir vilseledd.
Pensionärerna protesterar
Ärendet togs upp i kommunstyrelsen under det senaste mötet och där beslöt man att skicka tillbaks ärendet till socialnämnden för beredning. På torsdag ska det behandlas.
Nu befarar Järsöborna att man ska besluta att stänga köket på dagiset.
-Vi har pratat med pensionärerna och de vill inte bli av med det, säger Tarja Schåman.
"Vi har under flera års tid fått en mycket bra service, vällagad mat med kort transportsträcka från Saltkråkan och har inga som helst önskemål att bli av med den. (...) Det här är den enda service vi har ute på Järsö och vi har ingen som helst förståelse för varför vi skulle behöva bli av med den. Ingen av oss utnyttjar hemservicen från Sveagården och har heller inga planer på det", skriver de pensionärer som utnyttjar matservicen, i ett brev till kommunen.
Barnen gillar maten
Maten som lagas på dagiset är väldigt omtyckt även av barnen och är dessutom ekologisk och närproducerad.
-Föräldrarna är jätteupprörda, säger Schåman och får medhåll från de två föräldrar som är på plats.
Även föräldrarna planerar att lämna in en skrivelse till kommunen.
-Maten är alltid av bra kvalitet och barnen äter bra och kommer hem och berättar vad de har ätit, säger Aino Waller, mamma till tre av barnen.
Och de elva barnen på daghemmet håller med:
-Vi vill ha kvar maten för den är så god, säger de.
Mest gillar de att de får välja mat till sina födelsedagar.
-Nästa gång ska jag välja tacos och det är för gott för att sluta med, säger Viktor Hellström och får medhåll av Kevin Åberg.
-De väljer inte bara pizza och hamburgare utan även vanlig husmanskost som korvsås och ärtsoppa, säger Tarja Schåman.
En annan positiv sak är att grönsakerna är i skilda skålar och inte ihopblandade till en sallad, säger barnen.
-Då slipper man blanda och så kan man äta bara det man tycker om, säger Sabina Westerberg.
Men de verkar gilla det mesta. Till och med groddar och gröna bönor.
Betalar för resten
Förståelsen för kommunstyrelsens önskan att utreda matportionernas kostnad är därför liten hos dem runt bordet. Särskilt med tanke på att man både i Sverige och Finland mer och mer går tillbaka till att laga mat på varje enskilt dagis och i varje skola.
-Vi har ett unikum här som vi i stället borde slå vakt om, säger Johan Dahlman, Järsöbo.
Det finns heller inget sparkrav på socialnämnden som gör att en indragning av matservicen skulle vara nödvändig, säger de.
-Lemlands ekonomi är i det skicket att man till och med skulle kunna sänka skatteöret, säger Håkan Lindberg, som sitter i kommunstyrelsen.
När man börjar prata skatteintäkter märks det också ilska. Varför ska man spara på Järsö-Nåtö när de som bor där står för en så stor del av Lemlands skatteintäkter? frågar man sig.
-En sjättedel av befolkningen betalar en fjärdedel. Men hur stor del av kommunens service som utnyttjas av Järsö-Nåtöborna "går inte att räkna ut", säger Eva Dahlén, som också sitter i kommunfullmäktige, och syftar på att man kanske inte är så intresserad av att räkna ut det.
Rättvist?
Håkan Lindberg säger att man oftast inte har någon som helst kontakt med övriga Lemland om man växer upp på Järsö. I och med dess läge är det närmare till Mariehamn.
Det gör också att daghemmet Saltkråkan borde få kosta lite mer, anser man.
-Daghemmet är den enda servicen som finns här, säger Tarja Schåman.
-Och samtidigt planerar kommunen att bygga ett nytt daghem och en ny idrottshall medan man vill dra in här, säger Eva Dahlén.
-När vi frågade varför man funderade på att dra in köket här fick vi till svar "inget annat daghem i Lemland har eget kök". Men ska det vara absolut rättvisa kan vi fråga oss var vårt bibliotek finns och var vår bollplan finns? säger Tarja Schåman.
-Om man tar bort maten kanske man på sikt börjar fundera på om man verkligen behöver ett dagis här. Och då kan ju vi börja undra om vi alls vill höra till Lemland mer, säger Elisabet Westerberg.
Matilda Andersson