Nu levereras de första delarna till vindkraftssatsningen vid Långnabba på Eckerös sydspets. Det var i mitten av november i år som VindAX tecknade avtal med det danska företaget Vestas om leverans av såväl turbinerna som ett 25-årigt serviceavtal. Och nu har den första leveransen skett.
Först ut av de enorma delarna är en så kallad hub, eller nav om man så vill, en central del av ett vindkraftverk där rotorn slutligen fästs.
Tidigt på fredagsmorgonen väntar ett flertal långtradare nere på hamnområdet i Berghamn på att ms Eckerö ska avgå – först därefter kan man börja lossa delarna som ligger prydligt uppradade ombord på fraktfartyget Karhu.
Passande nog när det gäller just vindkraft är det en blåsig, på gränsen till stormig, morgon. Orangeklädda arbetare från Vestas står redo att bistå vid lossandet, och när porten till hamnområdet väl öppnas syns flera följebilar som kungör att en bred last är på väg att ta plats bland de vanliga trafikanterna.
De två första tornen
Totalt tar man på fredagen emot två maskinhuvuden, ett nav, en drivlina och fyra kolossala torndelar.
– Det handlar om de två första torndelarna till två olika torn, förklarar projektledaren under byggtiden, och vd:n för Allwinds, Henrik Lindqvist.
Varje torn ska bestå av sammanlagt fem torndelar, det återstår alltså ännu en stor mängd leveranser innan vindkraftsparkens tio torn står färdiga. Transporterna som huvudsakligen sker på måndagar, onsdagar och fredagar påverkar också framkomligheten i bägge färdriktningar mellan Berghamn och Långnabbavägen.
Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen var den första delen, navet till verk nummer åtta, på plats på Långnabba.
– Så nu börjar vi med maskinhuset, säger en nöjd Henrik Lindqvist.
Hur känns det nu efter så mycket arbete att få se torndelarna och själva kraftverken komma på plats?
– Det har ju varit full fart här under en tid redan, men det känns bra att kunna sätta handen på de konkreta delarna, det är verkligen jätteroligt.
Kräver specialkranar
Eftersom delarna som nu levereras är enorma till omfång och tyngd, finns det inte kranbilar på Åland som kan hantera dem. Därför har man tagit in två specialkranar från Åbo som lossar delarna.
– Och när verken ska monteras kommer det en ännu större kranbil från Danmark, säger Henrik Lindqvist.
När görs det arbetet?
– Som det ser ut nu blir det i mitten av november. Sedan håller vi på framåt februari-mars eller så.
Enligt planen ska vindkraftverken stegvis tas i drift under hösten/vintern i år.