ustitiekansler Tuomas Pöysti ser förslaget på att utvidga Ålands lagstiftningsbehörighet för att kunna lösa frågan om vem som har behörighet att inskränka i medborgarna personliga frihet i samband med hälso- och sjukvård som att ”ganska grovt instrument”. Han konstaterar att frågan är rättspolitisk och ska avgöras av riksdagen och lagtinget.
Tuomas Pöysti har gett ett utlåtande till Justitieministeriet om Bygglinkommitténs förslag att anpassa den åländska lagstiftningen till ny rikslagstiftning i samband med välfärdsreformen i Finland.
Tuomas Pöysti säger också att språket i utkastet behöver vara begripligt i utkastens olika språkversioner.
Efterlyser ändamålsenlighet
Biträdande Justitieombudsman Maija Sakslin har också gett ett utlåtande om förslaget. Hon konstaterar att angående inskränkningar av den personliga friheten verkar arbetsgruppens förslag gå längre än vad grundlagsutskottets förutsatt och att man i sista hand måste se på ändamålsenligheten i ändringarna.
I den fortsatta beredningen ska man tydligare föra fram konkreta exempel på vilka problem den nuvarande fördelningen av lagstiftningsbehörigheten har orsakat, skriver Maija Sakslin.
Hon kommenterar också språket i förslaget och efterlyser enhetlighet.
”Med tanke på fortsatt beredning vore det nödvändigt att kontrollera att språkversionerna motsvarar varandra”, skriver hon.
Ålandsdelegationen har redan gett utlåtande om förslaget och ser inga hinder för att lagförslaget ska kunna antas i den form som föreslagits.
Bygglinkommittén ska med deadline i maj ännu ta fram ett underlag för det fortsatta arbetet med den nya självstyrelselagen. Det innebär bland annat att se över förhållandet mellan grundlagen och självstyrelselagen, språkfrågor samt påförande av riksuppgifter på åländska myndigheter.