Den andra rättegångsdagen i ”Wirranfallet” inleds med partsförhör av målsägandesidan. Enligt tidsschemat ska fyra av de nio målsägande som befinner sig i rättssalen vara hörda innan dagen är slut. När Ålandstidningen lämnar tingsrätten vid 17:30-tiden på tisdagen är man ännu inte klara med det andra förhöret.Missförhållandena på arbetsplatsen ska ha uppkommit kring 2008. En av de anställda berättar att han som ingift släkting kom i kontakt med krögarna någon gång samma år.
– Min fru är kusin med krögaren så det var på den vägen vi kom i kontakt. Jag visste ingenting när jag kom till Åland, men jag skrev på de papper jag ombads skriva på och började jobba på restaurangen i Godby.
Där berättar han att han gjorde så gott som allting. Han lagade pizza, thailändsk mat, västerländsk mat, städade, diskade och ordnade frukost. De jobbigaste dagarna jobbade han från fem på morgonen till midnatt. En normal arbetsdag två timmar mindre.– Jag fick också jobba med att leverera mat till ett boende för handikappade. Det fanns aldrig någon tid för att vila. Allt gick i ett.
Visste ingentingFör sitt arbete fick mannen en månadslön på drygt 600 euro. När åklagaren frågar mannen hur väl han informerades om sina arbetsuppgifter innan han kom till Åland säger han såhär:– Jag fick ingen info om vad jag skulle göra, hur lång en normal arbetsdag var eller vilka rättigheter jag hade. Det var aldrig tal om något sådant utan man jobbade på enligt den tradition som fanns på arbetsplatsen.
Gjorde man inte vad som förväntades av en kunde krögaren både hota och ta till våld för att visa sitt missnöje.– Hennes temperament var hetsigt och om vi gjorde någonting fel kunde hon hota med att skicka oss tillbaka till Thailand. En gång tog hon stryptag på mig, säger mannen
Efter ett myndighetsbesök i början av 2012 berättar mannen att lönen höjdes från 600 euro till 900 euro. Samtidigt infördes ett arbetsschema med timlistor på arbetsplatsen, men enligt mannen förändrades ingenting.– Den extra lön vi fick tvingades vi betala tillbaka och arbetslistorna överensstämmer inte med verkligheten. Vi fyllde i det chefen bad oss fylla i.
I de två förhör som hålls under tisdagen framhåller målsäganden att situationen ända sedan sin början präglats av mycket okunskap. Inga giltiga arbetsavtal har upprättats, arbetstagarna har inte informerats om sina rättigheter och lönespecifikationer har inte delats ut. De anställda säger att de har gjort vad som begärts av dem i god tro.
Under förhöret tar man också upp de två avtal som flera av de anställda ska ha slutit med arbetsgivaren i maj 2012.Det är här som Marcus Måtar kommer in i berättelsen.
I maj 2012 träffade tjänstemän de anställda under olika förhör och utredningar. I samband med dessa informerades personalen om möjligheten att åka till en mottagningscentral för människohandelseoffer i Finland, något samtliga bestämde sig för att göra.
– Det var då Marcus kallade oss till en träff där han bad oss att inte följa med tjänstemännen eftersom det bara skulle förvärra situationen. Han berättade bland annat att tjänstemännen ljugit om våra rättigheter och att de skulle ta oss till ett gammalt fängelse nära den ryska gränsen.I stället erbjöd sig Marcus Måtar i samråd med den ena krögaren att stå för de anställdas flygbiljetter hem till Thailand samt ersätta dem med 1.000 euro var. I utbyte skulle de skriva på ett avtal där de avsade sig möjligheten att kräva tillbaka pengar av arbetsgivaren.
– Det var Marcus som skulle ta ansvar för hemresan och ta hand oss framtill vi kunde åka.
Anmärkningsvärt är att bägge målsägande som hörs under tisdagen säger att det inte skrivit på något sådant avtal, trots att de medger att deras underskrifter finns på avtalen.
Går isärDet är också här som uppgifterna börjar gå isär och när försvaret får ställa sina frågor blir frågetecknen ännu fler. Bägge målsägande ska i flera olika polisförhör, både i Finland och Thailand, under åren 2012 och 2014 lämnat uppgifter som inte stämmer överens med de som lämnas i tingsrätten.
Bland annat ska målsägandena ha uppgett andra siffror gällande sin arbetstid och sin lön. Vidare ska den rädsla man påstått sig ha för den ena krögaren under förhören framställts på ett betydligt mildare sätt än i tingsrätten och möjligheten att resa hem till Thailand ska ha uppgetts vara en lättnad, och inte en konsekvens av att Marcus Måtar lämnat skrämmande uppgifter om förläggningen för människohandelsoffer i Finland.
Kevin Eriksson