Ålandstidningen berättade i lördags om hur Maria Boman i Jomala morgonen den 2 januari vaknade till ett hus som till två tredjedelar var översvämmat och hur hon sedan hade svårigheter att få dels svenskspråkig service från sitt försäkringsbolag OP-Pohjola, dels information som kunde vägleda henne i vad hon hade rätt att göra för att minimera skadorna.
Hon försökte få tag i en lokal representant, men lyckades inte utan sökte hjälp via det allmänna journumret och hamnade hos Finlandskontoret. Också Ålandstidningen försökte förra veckan upprepade gånger ringa de lokala nummer som listas på Andelsbankens hemsida, som ingår i OP-gruppen, men efter ett samtal till bankens vd blev vi till slut uppringda av försäkringsrådgivare Andreas Backlund. Han sade att Maria Bomans svårigheter att nå svenskspråkig och lokal hjälp förmodligen grundade sig i julhelgerna då många inte var på plats, han var själv ledig på fredagen när vi talades vid.
– Men man får alltid göra det mest nödvändiga utan att kontakta försäkringsbolaget för att begränsa skadorna så fort som möjligt, sade han.
För övriga frågor hänvisade han oss till OP-Pohjola i Finland.
– Tyvärr kan vi inte ta ställning till enskilda skadehändelser, svarar Markus Uimonen, direktör för fastighetsskador, via mejl.
En uppskattning
De uttalar sig däremot generellt och säger att när en skada sker, även för ålänningar, ska man göra en skadeanmälan via Pohjolas nät- eller mobiltjänster. En kartläggningsrapport där det framkommer vilka skador som finns, hur de uppkommit och vilka renoveringsåtgärder som krävs ska skickas in då ersättningen baseras på de uppgifterna.
– Vi ringer alltid till kunden om ersättningsbeslutet och ger instruktioner hur man ska gå vidare, skriver Markus Uimonen.
I Maria Bomans fall kunde byggfirmor hon tog till huset inte avgöra kostnaderna då de genom en okulär besiktning inte kunde bilda sig en klar uppfattning om hur skadorna såg ut under golv och i väggar.
– Om entreprenören inte kan ge en offert på skadan räcker det med timuppskattning för renoveringens tid och timdebitering, skriver pressjouren och lägger till att det alltid är kunden som är beställare och mottagare av fakturorna under renoveringen, men att de sedan skickas vidare till försäkringsbolaget.
Markus Uimonen noterar vidare att åländska kunder fritt kan välja bland åländska företag i reparationsarbetet.
– Vi behöver bara information om kostnader före påbörjade renoveringar.
För Maria Bomans del uppstod flera frågor hon hade svårt att få svar på i den akuta fasen, hon behövde bland annat tömma sitt hus på en del lösöre och hitta ett evakueringsboende – men för henne var det oklart vad hon var berättigad till för ersättning. Markus Uimonen skriver att Pohjola går igenom med kunden hur man kan ersätta tilläggskostnader för boende under renoveringens tid.
Maria Boman berättade att hon framför allt saknade hjälp på plats, en utsänd från försäkringsbolaget som dels kunde se skadorna, dels handleda henne i situationen. Och det här ska vara möjligt, menar Markus Uimonen.
– Om det behövs skickar vi en svenskspråkig expert som hjälper kunden sköta ärendet.