Julius Sundblom föddes år 1865 och växte upp i Jettböle, Jomala, i ett rött torp med vita knutar. Huset, som byggdes 1859, har kommit att kallas för Kantors eftersom det uppfördes som ett kantorshem för Julius Sundbloms pappa, Johan Sundblom, som var kantor och klockare i Jomala församling.
Nu är huset till salu för utgångspriset 110.000 euro.
Ålandstidningen får en rundtur av fastigheten av mäklare Jacob Saurén från Aktia fastighetsförmedling.
– Man kan säga att en del är sig likt från när familjen Sundblom levde här, men såklart har också en hel del förändringar gjorts, säger han.
Det är oklart när huset försvann ur familjen Sundbloms ägo, men den nuvarande ägarens familj har ägt huset sedan mitten på 1960-talet, då pappan i familjen köpte fastigheten för att ha den som utrymme för sin maskinpark.
– Han köpte då huset av Eine och Kurt Jäderholm, som i sin tur hade köpt det runt 1962 eller 1963, men det är okänt av vem, säger Jacob Saurén.
Tillbyggnader och renoveringar
Hela egendomen är 5.740 kvadratmeter stort. På denna yta inkluderas förutom torpet en stor trädgård och äng, en lillstuga samt en ladugård.
– Lillstugan byggdes till under tidigt 1900-tal och inkluderar en bastu. Ladugården användes troligtvis för att kunna hålla djur och har ganska långt bevarats så som den var ursprungligen. En liten kuriosa är att takplåten på ladugården kommer från gamla Socis, säger Jacob Saurén.
Huset består av två sovrum, ett vardagsrum, kök och badrum. Trots dess historia är byggnaden inte K-märkt, och därmed har man kunnat göra flera tillbyggnader och renoveringar på huset.
– Det är endast hus i Mariehamn som kan K-märkas, men man kan benämna hus som värdefulla och med ett särskilt kulturvärde, vilket detta hus är, säger han.
Under 2003 gjordes exempelvis en större renovering av huset då man också lade till tilläggsisolering. Utöver detta har alla fönster bytts ut förutom några små fönster på övervåningen som är från tiden då huset byggdes. Dessutom har man byggt till en veranda och grävt en källare under huset.
Tiden stått still
Även om huset innehåller många moderniteter kan man se att det kommer från en äldre tid. I köket finns en stor vedspis från tiden då huset byggdes, och på övervåningen skulle man kunna säga att tiden stått still.
– Väldigt få förändringar har gjorts här, det är bara sovrummet som gjorts om, säger Jacob Saurén.
Han poängterar särskilt taket, som är ett pärttak byggt med spilldelar från sågade plankor.
– Det säger en del om tiden som huset byggdes. Hela övervåningen är också byggd i liggande stock upp till nock, säger han.
För honom skulle det vara glädjande om den nya ägaren vill försöka bevara så mycket som möjligt med huset.
– Det behövs såklart göras en del arbete, men för mycket och för stora renoveringar tar enligt mig bort en del av charmen med ett så pass gammalt hus, säger han.