Det åländska fisket på lax och strömming är hotat sedan EU-kommissionen i måndags gav sitt förslag för fiskekvoter i Östersjön för 2024. Förslaget från kommissionen är att riktat kommersiellt fiske av strömming från och med nästa år förbjuds i hela Östersjön och att allt fiske, inklusive fritidsfiske, av lax förbjuds i hela Östersjön förutom i Bottenviken.
På Åland bedrivs yrkesfiske på både strömming och lax, och laxen fiskas därtill flitigt av fritidsfiskare under våren och sommaren. Fredrik Karlström säger att landskapsregeringen redan innan EU-kommissionen lade sitt förslag var förvarnade om vad som var på gång.
– När det gäller laxen. Men förslaget om ett stopp mot allt fiske på strömming blev vi överraskade av. Hela förslaget är drastiskt och det kommer, om det genomförs, att få stora konsekvenser för allt från yrkesfiske till förädling, tillgång på råvaror och fisketurism.
Ska lämna utlåtande
Precis som föreningen Ålands fiskares ordförande Johan Mörn uttryckte i onsdagens Ålandstidningen är Fredrik Karlström mycket kritisk till de tvära kasten i EU:s fiskepolitik.
– Det har vi varit kritiska till i utlåtanden redan tidigare.
Landskapsregeringen har till och med den 14 september på sig att lämna ett utlåtande med sina synpunkter till ministeriet i Finland, men Fredrik Karlström säger att fiskeribyrån har en kontinuerlig dialog med sina kollegor i Helsingfors. Landskapsregeringen har också begärt in synpunkter från Ålands fiskare och Visit Åland.
– Många länder runt Östersjön kommer att ha synpunkter på det här men allt är fortfarande relativt nytt, så jag vill inte föregå utlåtandet något. Det är ett jobb som nu ska göras på avdelningen, men det är klart att vi ska lyfta de stora konsekvenser det skulle få för Åland.
Långt ifrån klart
Bland åländska fiskare verkar uppfattningen vara klar: Om EU-kommissionens förslag går igenom är det slutet för deras verksamhet.
– Jag förstår deras frustration. Det behöver finns en kontinuitet, annars är det helt omöjligt att planera inom näringen. Det går inte att bedriva en långsiktig verksamhet med så här tvära kast. EU är de stora lösningarnas svar men här på Åland vet vi bäst hur våra egna vatten fungerar. Tyvärr är det så att fiskepolitik är EU:s exklusiva behörighet och då uppstår den här typen av konfrontationer. Det är en stor utmaning för Åland i EU, men jag tycker inte att man ska slänga in handduken ännu.
Fredrik Karlström konstaterar att de kvoter som rådet i slutändan fattar beslut om brukar kunna skilja sig en del från EU-kommissionens förslag.
– Jag har varit med om många förslag som sedan inte blivit verklighet och även om jag är mer orolig nu än tidigare kan vi inte ge upp.
Inte anpassad för Åland
När torsken för några år sedan förbjöds kunde Åland använda sig av undantaget för forskningsfiske, vilket gjort att en del torsk ännu kan fiskas på Åland.
– Bestånden varierar väldigt mycket och det fanns en orsak till att torskfisket stoppades. Men vi menade att arten inte var lika hotad på Åland som i övriga delar av Östersjön och det tycker jag också att vi bevisat genom det forskningsfiske som bedrivits.
Fredrik Karlström funderar kring om de tvära kasten i vetenskapliga råden på något sätt påverkats av den allmänna debatten som pågått kring fisket i Östersjön under de senaste åren.
– Jag anser att fiskepolitiken inte är anpassad för Åland. Om någonting så är ju fisket på Åland hållbart och fiske på det viset som fiske borde bedrivas.
Han räknar också med att kommissionens förslag nu kommer att föranleda mycket diskussion inom medlemsländerna.
– Det är väldigt illa och för Åland påverkar det inte bara yrkesfisket, utan hela kedjan från fiske och förädling till turism. Nu måste vi göra vad vi kan för att föra fram vår ståndpunkt och se till att beslutet blir något annat än det liggande förslaget.