På måndag kommer Pär Holmgren till Åland. Han är inbjuden av Bergkullastiftelsen för att prata om klimatförändringarna.
Ett extra aktuellt ämne med tanke på väderfenomenet som ger onormalt mycket snö så tidigt på året.
VÄDER Pär Holmgren är naturligtvis först och främst känd för sina väderrapporter i Sveriges Television. Mindre känt är att han under 12 år var chef för SVT:s väderredaktion och har en bakgrund som officer i svenska flygvapnet.
2009 sade han upp sig från tv-jobbet och startade eget. I dag är han aktiv inom klimatrörelsen, turnerar som föreläsare och har skrivit flera böcker.
Egentligen blir vintrarna varmare, menar Pär Holmgren. Men det faktum att haven fryser senare - eller inte alls - skapar bättre förutsättningar för det som kallas "snökanon"-fenomenet. Kalla torra vindar från polarområdet och Sibirien fångar upp fukt från de öppna vattnen, vilket ger mer snö än under en riktigt kall vinter med frusna hav.
- Isen och snön lägger sig inte om det inte först blir riktigt kallt. Men det blir heller inte riktigt kallt förrän isen och snön har lagt sig. Man pratar ofta om tröskeleffekter när det gäller klimatförändringarna. Först händer ingenting alls, sedan händer ingenting alls, men plötsligt händer desto mer. När väl klimatet har passerat vissa känsliga gränser och olika typer av självförstärkande processer triggats i gång förvärras situationen, säger Pär Holmgren i en artikel i Aftonbladet.
Föreläsningen avhålls klockan 14.30 på måndag. Efter föreläsningen invigs Bergkullastiftelsens energihus, Solhuset.
- Jag kommer i första hand att prata om klimatförändringarna. De är ju ett symptom på hela hållbarhetsutmaningen som handlar om att vi överutnyttjar jordens resurser på olika sätt, säger Pär Holmberg.
- För Ålands del är det så tydligt att Östersjön och Bottenhavet har kortare isläggningsperioder. I takt med det blir det väldigt stor påverkan på Åland. Fenomenet snökanonen blir vanligare för att inte havet fryser till, och få blir snöovädren intensivare. Isen är en viktig klimattröskel, påpekar han.
Fredrik Granlund