Bildningsnämnden i Mariehamn följer med mobbingsituationen i stadens skolor genom regelbundna så kallade Kiva-utvärderingar, ett antimobbingsprogram som skolorna använder. Cirka 1.200 elever har ombetts att svara.
Jämfört med skolorna i Finland ligger Mariehamn bra till, 2021 års undersökning visar att eleverna trivs och känner sig accepterade.
– Resultaten är goda och det gläder mig, men det finns saker att ta tag i, säger Mariehamns bildningschef Mikael Rosbäck.
Har nolltolerans
4,3 procent av eleverna anger att de upplever sig ensamma, vilket är en marginell ökning och något högre än genomsnittet. Ännu är det svårt att slå fast vad det beror på, menar Mikael Rosbäck.
– Vi kommer att titta extra noggrant på ensamheten. De två senaste åren har skolorna varit nedstängda på grund av pandemin under våren just när undersökningen genomförs. Vi hoppas vi får ett normalt läsår och kan se på siffrorna om ett år om det är relaterat till distansundervisningen.
Internetmobbing och sexuella trakasserier upplevs också som problematiska av eleverna i Mariehamn.
– Sexuella trakasserier kan yttra sig genom att man pratar oönskat och säger fula saker, det kan också vara beröringar, säger Mikael Rosbäck.
– Det är beklagligt. Vi har gjort en hel del insatser i våra skolor i Mariehamn kring sexuella trakasserier och jobbar fortsatt med det. Skolorna har nolltolerans.
Öka lagandan
Mikael Rosbäck är hoppfull inför den nya satsning som görs för lärarna. Under två år fortbildas de i positiv psykologi av psykologen Åse Fagerlund. Det handlar om hur man kan anpassa den positiva psykologin för att användas inom utbildning.
– Satsningar som görs på lärarna brukar spegla av sig på eleverna, säger Mikael Rosbäck.
En annan insats man gör är ett samarbete med fotbollsklubbarna IFK Mariehamn och Åland United där spelare besöker skolorna.
– Vi vill att det ska engagera lagandan och minska ensamhet. Ibland kan det ha mer effekt om någon utifrån kommer och säger samma sak som lärarna, säger Mikael Rosbäck.
KiVa-undersökningen i Mariehamn
Har mobbat andra: Två procent. Hela undersökningen fyra procent.
Blir mobbade: 7,3 procent. Hela undersökningen elva procent.
Blir mobabde via internet: 4,7 procent. Hela undersökningen fyra procent.
Upplever sig ensamma: 4,3 procent. Hela undersökningen fyra procent.
Fått oönskade kommentarer om kroppen eller sexualitet: 6,1 procent. Hela undersökningen 5,1 procent.
Fått utstå obehagliga eller fysiska närmanden: 4,5 procent. Hela undersökningen 2,8 procent.
Källa: Bildningsnämnden