Tankarna kring en gemensam räddningsmyndighet har funnits i kulisserna i många år. Redan 2006 stiftades en ny räddningslag där syftet var att Åland skulle få en gemensam räddningsmyndighet, något som ännu inte blivit verklighet. Nina Fellman är en av dem som mest verkat för att skapa en gemensam räddningsmyndighet och som trots mycket motstånd framhållit att den nya lagen varit gångbar i den åländska lagstiftningen.
Vad är din reaktion på Ålandsdelegationens utlåtande?
– Jag är lite överraskad över deras resonemang men Ålandsdelegationen gör sitt jobb och nu måste vi avvakta Högsta domstolens avgörande. Jag vill poängtera att det sista ordet ännu inte är sagt.
Ser du det som sannolikt att HD går emot ÅD och godkänner lagen?
– Det är en möjlighet men jag vill inte spekulera i det. Det jag vet är att vi ska hitta en väg för att få igenom den här reformen som jag anser vara helt nödvändig.
Nina Fellman säger att hon förstår nyhetsvärdet i Ålandsdelegationens utlåtande.
– Men jag kan inte se den stora problematiken. Vi har jobbat på, skrivit och argumenterat på det sätt som man gör när man bereder lagar. Jag håller inte med ÅD utan tycker att vi har skrivit en lag som är bra och som fungerar men det händer ofta att jurister gör olika bedömningar.
Avvaktar
Samtidigt som oppositionen och flera kommuner ifrågasatt regeringens lagförslag har Nina Fellman och hennes partikollegor framhållit att den nya lagen kommer vara gångbar.
Hur går ni vidare nu?
– Vi avvaktar och ser vilken bedömning Högsta domstolen gör.
Och om de gör samma bedömning som ÅD?
– Då måste vi titta på lagen och skriva om den enligt de anmärkningar de gör. Jag vill också framhålla att ÅD inte har ifrågasatt det som kanske var den största stötestenen i lagtingsdebatten, det vill säga det tvingande elementet.
Kunde ni skrivit lagen på ett annat sätt?
– Det vill jag inte heller spekulera i. Jag vill avvakta vad HD säger och om det är överens med ÅD så måste vi förhålla oss till det. Vi har tagit fram lagen efter bästa förmåga och inte av någon annan anledning än att vi vill se till allas bästa.
Är det aktuellt att lämna tankarna kring en gemensam räddningsmyndighet?
– Nej, målsättningen är densamma. Att få en gemensam brand- och räddningsmyndighet på Åland.
Kevin Eriksson