Porrkungen och Privateägaren Berth Milton stämmer Kaupthing Sverige AB på 44 miljoner kronor. Ärendet ska upp i Svea hovrätt den 12 januari och kan så småningom landa i Ålandsbankens famn.
FINANS Tvisten mellan Private Media Group-ägaren Berth Milton och Kaupthing går tillbaka till början av 2000-talet. Då köpte Berth Milton ett offshorebolag - Kingston Finance med säte på brittiska Jungfruöarna.
Detta bolags affärer sköttes av en mäklare som på den tiden var knuten till Matteus Fondkommission, ett företag som tillsammans med JP Nordiska år 2002 köptes av isländska Kaupthing och i dag utgör innanmätet i den bank ÅAB vill ta över.
Mäklaren som senare fick sparken rullade miljarder i ett ursinnigt tempo under några år. På bara två år omsatte banken/mäklaren 3,3 miljarder kronor i aktieaffärer för Milton - då bankens troligen största kund. Till sist såldes även bolagets Private-aktier för att täcka förlusterna. På dessa aktieaffärer tjänade banken 10 miljoner kronor bara i förmedlingsintäkter.
Att banken och mäklaren kunde fortsätta med affärerna berodde, enligt dem, på att Berth Milton givit sitt lov. Detta förnekar han bestämt och hävdar via sitt ombud att banken i så fall borde bevisa det.
Kaupthing har hittills vägrat ta ansvar för förlusterna som enligt Berth Milton uppgår till 44 miljoner kronor plus räntor. Banken har till och med försökt bli kvitt dokumentationsplikten för aktieaffärer vid sekelskiftet. Det har Högsta domstolen sagt nej till.
Surdeg för Ålandsbanken?
Kaupthing vann första ronden i tingsrätten. Enligt Berth Miltons advokat Gösta Bergman rätt och slätt eftersom tingsrätten trodde mer på bankens mäklare än på Berth Milton.
"De gjorde allt för att beskriva mig som skum porrkung och tingsrätten krävde inte ens dokumentation på Matteus rätt att göra affärerna", sa Milton i en kommentar till Veckans Affärer i februari i år.
Den 12 januari - om mindre än två veckor - ska fallet upp i Svea hovrätt. Det sker mitt i den due diligence (företagsbesiktning) som Ålandsbanken gör innan köpet av Kaupthing Sverige verkligen sker. I rättegången är det endast Kaupthing (och den sparkade mäklaren) som är motpart, men det behöver inte stanna där.
-Om ÅAB köper alla aktier i Kaupthing Sverige tar de ju också över ansvaret, säger Gösta Bergman till Ålandstidningen.
Det betyder att den surdeg som Kaupthing i viss mån fick ärva när de köpte Matteus/Nordiska även kan följa med till nästa ägare, Ålandsbanken. Alternativt stanna kvar svenska skattebetalare till last, genom Riksbankens försorg.
En fläkt från 1980-talet
Ålandstidningen har läst det omfattande rättegångsmaterialet som med stor tydlighet visar hur det gick till på det glada 1980-talet. Så kallade diskretionära avtal mellan bank och kund existerade ibland inte alls. Man fäste stor tilltro till personliga relationer, det kunde man unna sig i uppåtklättrande marknader.
I dag råder andra regler, avtalen mellan kund och bank är noga reglerade. Men trots det uppstår tvister, i Kaupthings fall flera.
Banken har vid inte mindre än 23 olika fall under de senaste tio åren framträtt vid Stockholms tingsrätt, både som svarande och kärande. Rubrikerna är huvudsakligen fordringar och skadestånd på grund av avtalsbrott. Vad detta kan betyda för Ålandsbanken är såklart svårt att bedöma.
En sak som kan tala för Berth Milton i den stundande förhandlingen är att Svea hovrätt till skillnad från tingsrätten kräver dokumentation på bankens rätt att göra förlustaffärer med Berth Miltons bolag samt att göra affärer på kredit. Det har Kaupthing hittills vägrat lämna.
-Troligen för att banken helt enkelt inte har några som helst skriftliga bevis över det som hände. Allt skedde via mobiltelefoner, säger Gösta Bergman som tillsammans med en kollega för Miltons talan vid rättegången.
"Kaupthings ärende"
ÅAB-chefen Peter Wiklöf är självklart medveten om striden mellan Berth Milton och Kaupthing. Men på vilket sätt den kan inverka på Ålandsbankens köp av Kaupthing är oklart.
-Vi gör nu en due diligence av Kaupthing där vi tillsammans ska titta igenom allt som banken ägnar sig åt. I dag är detta endast ett ärende för Kaupthing Sverige AB, inte för Ålandsbanken, säger Peter Wiklöf.
Kan rättegången äventyra hela affären?
-Det beror ju såklart på vad vårt fortsatta arbete resulterar i. Men som jag sagt tidigare, jag tror nog att affären går igenom, med förbehållet vad vi sist och slutligen hittar i bankens böcker.
Enligt planerna ska Kaupthing-besiktningen vara klar inom de närmaste veckorna och det slutliga avtalet undertecknas i månadsskiftet januari-februari. ÅAB-ledningen har sagt att en affär inte ska inverka negativt på bankens vinst under 2009 och att bankens balansräkning väntas växa med upp till 20 procent till följd av Kaupthing-köpet.
Ålandstidningen