Ålandsbankens slutgranskning av Kaupthing Sveriges balanser framskrider i rask takt.
Redan i morgon tisdag uppges det formella övertagandet ske.
Men det dementerar vd Peter Wiklöf.
NÄRINGSLIV Det har gått snabbt och det har varit intensivt, men bitarna faller på plats i en allt raskare takt. Källor med insyn i Kaupthingaffären hävdar att det formella överlämnandet sker i morgon tisdag i Stockholm, samma dag som Barack Obama svärs in som Amerikas 44:e president.
Detta dementerar emellertid vd Peter Wiklöf på söndagseftermiddagen.
-Nej, det sker inte på tisdag, säger han,
Men helt klart är att Ålandsbankens landstigning i Sverige är närmare än någonsin. Med i affären följer uppemot 20.000 privata kunder med konton i banken. Dessutom övertar Ålandsbanken, enligt uppgift, Kaupthingkontoren vid Stureplan i centrala Stockholm samt i Göteborg och Malmö.
Hur många av de 350 anställda inom Kaupthing Sverige som följer med är än så länge okänt, sannolikt ingen majoritet.
När affären är klar startar även nedmonteringen av varumärket Kaupthing. På samtliga kontor och kontoutdrag ska det i fortsättningen stå Ålandsbanken. Säljare i affären som läckte ut dagarna före jul är i ett komplicerat upplägg svenska riksbanken samt Islands regering.
Till salu en tid
Riksbanken i Sverige lär dra en suck av lättnad över att bli av med ansvaret för Kaupthing Sverige AB, det första svenska offret i den internationella bankkrisens spår.
Kaupthing Sverige har varit till salu en längre tid utan att dra till sig något större intresse. Inte har det heller hjälpt till att finansbolaget Carnegie, på sätt och vis en konkurrent, kört i diket helt på egen hand.
Kaupthing Sverige är dock ingen krishärd som Carnegie. Bankens problem uppstod i höstas när moderbanken på Island fick bekymmer och inte längre ansågs salongsfähig på marknaden.
Eftersom det var moderbolaget som skötte all upplåning för Kaupthing Sverige uppstod likviditetsproblem som gjorde att Riksbanken tvingades gå in med en garanti på fem miljarder kronor i oktober i fjol. Det gjorde Riksbanken eftersom kärnan i Kaupthing Sverige ansågs solid.
Banken "blev lite ensam när mamma dog", som vice riksbankschefen Lars Nyberg uttryckte det till tidningen Affärsvärlden veckan efter.
Vad ingår i affären?
Hur mycket Ålandsbanken betalar för Kaupthing Sverige AB är än så länge obekant. Knappast handlar det om några jättesummor.
Några som dock med stor säkerhet vill ha tillbaka sina pengar är Riksbanken som beviljat fem miljarder i likviditetsstöd till Kaupthing. Av dessa har nästan två miljarder kronor använts - också det enligt obekräftade uppgifter.
Vad ingår då i den slutliga affären?
Allt från kunder med vanligt bankkonto i banken till mer specialiserade avdelningar som fondförvaltning och analys.
Vad betyder det för Ålandsbanken?
Viktigast är att få en direktkanal in på den svenska marknaden genom det banktillstånd (oktroj) som Kaupthing har. Detta kunde ÅAB ha byggt själv, som man gjorde i Finland, men detta hade tagit betydligt längre tid.
Är affären riskabel för ÅAB?
Alla affärer är riskfyllda, man kan alltid förlora 100 procent som man uttrycker det i näringslivet. Men ÅAB är normalt sett väldigt försiktiga och har nu endast tagit över en mindre del av hela Kaupthing Sverige AB.
Hur påverkas ÅAB:s finanser?
Balansräkningen ska öka med mellan 15 och 20 procent, enligt tidigare beräkningar. Men det finns även intressanta sidoeffekter. Till exempel får dotterbolaget Crosskey en helt ny kund att ta hand om. Det är både bra för helheten och en värdefull referens i de fortsatta expansionsplanerna för bolagets internetbank.
Kingstonhärva utanför
Ålandsbanken köper inte hela Kaupthing. Utanför affären står åtminstone utlåningsverksamheten till företag samt "vissa andra tillgångar", oklart exakt vad som avses.
Till exempel hävdar Ålandstidningens källor att Kingstonhärvan som drivs av den så kallade porrkungen och huvudägaren till pornografiföretaget Private Media Group, Berth Milton, inte alls ingår i dealen alternativt är bortförhandlad.
Kingstonaffären behandlades i Svea hovrätt förra veckan. Berth Milton kräver 80 miljoner kronor i ersättning från Kaupthing samt hotar med fler stämningar om han vinner.
Denna surdeg har Ålandsbanken helt tagit avstånd från. Exakt hur det gått till att avtala bort den i slutuppgörelsen är inte känt. Ett sätt kan vara att man i avtalet skriver in att ett eventuellt skadestånd dras av köpeskillingen.
-Ålandsbanken har alltid stått för hög etik och moral. Det kommer vi att fortsätta göra, lovar Peter Wiklöf.
Ålandstidningen