En sällsynt sekundstrid utspelades i Östra Finlands hovrätt i Kuopio i mellandagarna. Den engelska lyxvarugrossisten PIC överklagade tingsrättens dom, där man förlorat en tvist med åländska Carelian Caviar om kvaliteten på den kaviar som levererats.
Tiden för överklagande gick ut den 27 december 2018 klockan 16.15. Det engelska bolaget hävdade att de sänt sin skrivelse per e-post klockan 16.15, men enligt hovrättens datasystem anlände det först 16.16.29, alltså 89 sekunder för sent.
Carin Holmqvist på Carelian Caviar, som har kontor i Mariehamn och sin produktionsanläggning i Varkaus, är lättad över utgången.
– Absolut, jag är väldigt tillfreds med att tingsrättsdomen står fast. Visst kan ju motparten gå vidare till Högsta domstolen, men enligt vår jurist är sannolikheten för att det här fallet tas upp där väldigt liten.
Tidsgränsen är exakt
Enligt lagen använder parter elektroniska medier på egen risk. Material som sänds ska finnas på myndigheten före fataljetidens utgång. Hovrätten avvisade följaktligen överklagandet, eftersom det kom in för sent.
– Fortsatt behandling av ärendet beviljas ej. Tingsrättens dom fastställs, löd hovrättens korta beslut.
Hovrättens beslut följer också ett prejudikat från 2016, där ett besvär som kom in till Högsta förvaltningsdomstolen fem sekunder för sent lämnades utan åtgärd.
I kaviarfallet anlitade hovrätten också statens dataservicebolag Valtor för att utreda och fastställa den exakta tidpunkten då britternas e-postskrivelse anlände.
Fem års osäkerhet
Enligt domen i tingsrätten i Norra Savolax ska PIC, förutom sin egen skada och rättegångskostnader på totalt 90.000 euro, även betala skadestånd på 11.000 euro till Carelian Caviar samt större delen av dess rättegångskostnader, 28.500 euro. Totalt kostar historien britterna drygt 130.000 euro.
– Det ska bli skönt att få avsluta det här ärendet. Det har hängt med i flera år, säger Carin Holmqvist, som inte begriper varför britterna väntade till sista minuten med sin inlaga.
– Men det är deras problem. Vi jobbar på för fullt. Fisken växer och successivt blir det mera råvara.
Bristande kompetens
Bakgrunden till rättsfallet var ett parti kaviar som Carelian Caviar sålde 2014. Köparen PIC, som utger sig att vara expert på lyxvaror som champagne, gåslever och tryffel, hävdade att produkten var skämd. Oberoende tester i laboratorium och med smakpanel visade dock att så inte var fallet.
Inte ens konsulter som kallades in lyckades få PIC att förstå hur kaviar ska hanteras, att det översta lagret av ska tas bort före servering.
Bolaget packade även om en del av partiet och skickade det tillbaka till Finland, där det fick slängas på grund av risk för bakterier.
Jonny Mattsson