Trots en redan kraftig belåning och trots att Finström måste låna upp ytterligare 1,2 miljoner euro, beslutade kommunfullmäktige att bygga ett nytt daghem i Godby.
Några egentliga alternativ fanns inte heller. Att bygga ut det nuvarande daghemmet skulle ha riskerat dispensen, och att bygga om Pålsböle skola till daghem skulle ha kostat lika mycket som att bygga ett nytt daghem; en ombyggnad ger nämligen inga landskapspengar.
FINSTRÖM Det är fullsatt i det gamla skolhuset, och ett tjugotal åhörare trängs längs väggarna. Fullmäktige är fulltaligt, med bara två suppleanter. I kväll måste beslutet om det nya dagiset fattas.
Bakom kulisserna har det arbetats intensivt den senaste veckan med att få ned byggkostnaderna.
Byggnadskommittén har gjort upp en lista med 36 punkter tillsammans med entreprenörerna, bland annat bygger det nuvarande förslaget på en annan typ av grund. Och alla buskar utomhus är strukna ur planen. Däremot är alla lekredskap kvar. Slutsumman, allt inräknat, hamnar på 2.658.650 euro. Det innebär att summan hamnar under kravgränsen på 2,8 miljoner. 55 procent av kostnaden förväntas landskapet stå för.
Men trycket på fullmäktige att spara in mer är stort. Elof Johns (c) vill att storköket ritas bort ur planen:
- Det finns ju ett kök i Källbo som kan serva dagiset med mat. - Jag tycker det är märkligt att både Källbo och daghemmet ska ha varsitt storkök.
Under tidspress
Samtidigt är tidsramarna extremt pressade. Skulle man skjuta upp beslutet så har man en vecka på sig innan alla handlingar ska vara inlämnade till landskapet, och det är i så fall veckan före jul.
Men flera vill att bygget kommer igång. Det nya daghemmet behövs oavsett vad kommunfullmäktige beslutar, och bidraget från landskapet kan man bara få fram till årsskiftet.
- Vi får dessutom möjlighet att göra det här i ett konjunkturläge som gör det förmånligt. Att bygga om Pålsböle skola skulle också kosta en miljon, precis som det här nya daghemmet om man räknar in landskapsstödet. Man vill inte precis öka kommunens skuldbörda, men vi har inget alternativ, säger Olof Erland (lib).
Det blev också en diskussion om kommunens skuldbörda.
- Före bygget uppgår kommunens belåning till 11,3 miljoner euro, med en amorteringstakt på närmare 600.000 euro per år. Med daghemsbygget hamnar skuldbördan på 12,5 miljoner, vilket förstås också ger en högre amortering på årsbasis, säger kommunens ekonomichef Boel Josefsson.
Lånen klara
Men att kommunen får lån är det inga tveksamheter kring. Kommundirektör Alexandra Oksman har tagit in lånofferter.
- Vi har gjort en förfrågan till Andelsbanken, Nordea och kommunernas pensionsförsäkringsfond där vi har fått förslag på lån. Pensionsfonden gav ett fördelaktigt lån på 40 år. Nordea gav en offert på fem år, med omförhandling efter fem år.
Mötet slutade utan omröstning. Bara en ledamot angav en avvikande uppfattning. Det innebär att att planerna godkändes av en i stort sett enig kommunfullmäktige. Till ordförande Åke Mattssons (lib) förnöjelse.
Är du nöjd?
- Nej. Men jag är nöjd med beslutet. Det är det bästa vi kan göra för dagen.
Men det blir ett nytt daghem.
- Ja, och jag tror att om två minuter sitter kommundirektören och förhandlar med entreprenörerna.
Fredrik Granlund