Lemströms kanal är en plats som ligger många ålänningar varmt om hjärtat och som engagerar. Man kommer dit både med bil och båt.
Pirerna på västra sidan är redan omtyckta utflyktsmål och Stefan Rumander, vd på Landskapets fastighetsverk, säger att tanken är att särskilt området österut där kanalvaktbostaden finns ska utvecklas.
– Där finns en brygga, men många verkar tro att det är privat område även om så inte är fallet, säger Stefan Rumander.
Som bäst rivs kanalvaktarbostaden som funnits där sen 1970-talet. Den måste först asbestsaneras innan den kan rivas. En gammal bastu och en jordkällare ska bevaras, liksom de träd som finns på platsen ska bevaras.
– Det är många som bott i kanalvaktarhuset under årens lopp. Nu har det stått tomt i ett par år och vi gjorde bedömningen att det nu är i så dåligt skick att det inte längre lämpar sig för boende, därför rivs det.
Stefan Rumander säger att han är glad att man nu kommit i gång med utvecklandet av området. Målsättningen är att öka tillgänglighet och trivsel och om intresse finns arrendera ut delar av området för näringsverksamhet.
– Det här är en pärla med mycket mer potential. Vi upplever också att antalet besökare ökar för varje år. Säkert är det tack vare nya cykelvägen och driftiga glasskioskföretagare.
Han säger att det bland annat finns tankar på att flytta den gamla bron till östra sidan och att göra något av den, men att det än så länge är mest lösa tankar.
Tidstypiskt kafé
Området är kulturhistoriskt värdefullt. Kanalen anlades på 1880-talet och den första bron uppfördes 1886. Landskapets kulturbyrå har gjort en beskrivning av historien och miljön.
Fastighetsverket har också fört en dialog med Önningebymuseets vänner r.f. om hur området ska kunna utvecklas.
Nu finns skisser på ett kafé som arkitekt Daniel Andersson tagit fram. Det är tidstypisk stil och tanken är att det ska passa i den kulturhistoriska miljön.
– Men det är inget som är klart eller slutligt utan tanken är att det ska tjäna som exempel. Nu vill vi starta upp den här processen, säger Stefan Rumander.
Man välkomnar allmänheten och företagare att ta kontakt och diskutera idéer och eventuella planer.
– Vi vet att det finns entreprenörer som är intresserade och som har idéer. Det här är en av Ålands mest fotograferade platser och området är värt att lyftas mer.