Energiomställningen är ”en grön kraftansträngning”, säger han.
– Vi stöder en så kallad hållbar resursanvändning. Vi vill att företagen kommer in med idéer och tankar på vad de kan förändra i sin verksamhet för att använda resurserna på ett smartare och mer kostnadseffektivt och hållbart sätt inom energi och vatten till exempel.
Ett annat initiativ är cirkulärekonomiska lösningar. Ytterligare förslag för eneriglösningar är stöd för laddstolpar för elbilar, som riktar sig till både företag och privatpersoner, och solparker.
– Vi vet att många ålänningar installerar egna solpaneler, men för att nå målet och komma en längre bit på vägen måste vi få större områden.
Klimatlag om några år
Ett av Hållbart initiativs största vallöften var en klimatlag. Lagen nämns i ett kort stycke i budgetens allmänna motivering, men fick inget utrymme på landskapsregeringens pressträff.
– Arbetet med klimatlagen har börjat nu under hösten och kommer att intensifieras under 2021. Det står inte så mycket om den i budgeten för att den ju är i vårt regeringsprogram – det arbetet ska pågå och den ska färdigställas så fort som möjligt.
När är ”så fort som möjligt”?
– Det är svårt att göra en sådan bedömning. Jag ska inte vara så fräck och modig och lova att den kommer under 2021, men förhoppningsvis under 2022.
Lagen är en ”oerhört viktig fråga” och ska fungera som ram för Ålands åtaganden att nå klimatmålen, säger han.
Lägger ni några resurser på den i år?
– Det läggs förstås resurser i form av tid från tjänstemännen som arbetar med den och det kan hända att man behöver någon utredning, men i det här skedet bedömer vi att det ryms inom ramen för den dagliga verksamheten.
Fredrika Fellman