Utvecklings- och hållbarhetsrådet som leds av lantrådet Veronica Thörnroos (C) beslutade om de nya klimatmålen under sitt ordinarie möte i fredags. Klimatneutralitet innebär att växthusgaser som släpps ut, senast år 2035, ska matcha upptaget av gaserna i kolsänkor.
– Jag bedömer det här beslutet som en milstolpe i det åländska klimatarbetet, säger huvudsekreteraren i rådet, Micke Larsson.
I målet att reducera de totala växthusgasutsläppen till 2030 räknar rådet endast in skärgårdsfärjorna – all övrig sjöfart är exkluderad från målsättningen. Det, menar Micke Larsson, beror på att sjöfarten i Europa är på väg att ingå i EU:s utsläppsandel.
– Rådet landade i beslutet att inte räkna in övrig sjöfart eftersom den ändå ska regleras inom EU.
Bygger på Parisavtalet
Klimatmålet omfattar heller inte konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser som sker utanför Åland, det vill säga utsläpp som sker vid produktion och transport av varor som importeras till Åland.
– De faller inom ramen för utvecklings- och hållbarhetsagendans mål om hållbara och medvetna konsumtionsmönster, säger Micke Larsson.
Det åländska rådets nu tagna beslut fick sin start när IPCC (Förenta nationernas klimatpanel, reds.anm) i september kom med sin rapport.
– Då höll vi en genomgående diskussion om rapportens budskap och beslutade att gå in för en översyn av de åländska klimatmålen. Och i fredags presenterades en beredning av ärendet för rådet, säger Micke Larsson.
Vad har rådet använt som referens för målsättningarna?
– Den stora referensen är att världens uppvärmning måste begränsas till en och en halv grad, precis som Parisavtalet stipulerar. Men de bygger också på rekommendationer från IPCC.
Tio år före Sverige
Hur samspelar målsättningarna med Finlands och EU:s klimatmål?
– Det har varit en del i processen att titta på internationella klimatmål, och våra mål passar väldigt bra in i det förslag till klimatlag som Finlands riksdag ska ta ställning till inom kort. De passar även bra in i EU:s målsättning om en 55-procentig nettominskning av utsläppen mellan åren 1990 och 2030.
Men går vi i bräschen på Åland eller följer vi efter andra länder?
– Man kan säga att Åland och Finland ligger tio år före Sverige åtminstone – där har man målet att vara klimatneutrala till 2045.