Lagtingsvalet står för dörren och som vanligt fylls debattsidorna med insändare och åsikter i mängder.Varje politiker som kandiderar vill nå ut till unga Åland och fånga dess röst, men få lyckas. Varför är det så? Tjejerna på frisör tog saken i egna händer!
I dag fortsätter Ungt val diskussionen om vad som är fel med dagens ungdomspolitik. Valdeltagandet bland unga fortsätter vara lågt och det är lätt att konstatera är att någonstans brister kommunikationen mellan politiker och unga.
-Allting känns så byråkratiskt och stelt när man pratar politik. För en ung person intresserar det sällan, konstaterar Anna Ahlström.
Hon går i trean på Yrkesskolans frisörlinje. I går hörde vi byggklassen med bara killar säga att Åland behöver någon som faktiskt får saker att hända.
Frisörklassen med bara tjejer håller med och försöker definiera exakt vilka problem som finns och vilka lösningar man kan tänka sig.
Egen valförberedning
-Alla bara pratar runt frågorna hela tiden och det är i slutändan knappt så man vet var de står. Samma sak är det med partierna. Tittar man på hemsidorna så känns det som att alla bara säger samma sak i invecklade meningar.
Det kom tjejerna fram till när de diskuterade valet på samhällskunskapen.
Allting började med att de läste insändare och debattsidor under samhällstimmarna. Den gemensamma slutsatsen blev att ingen riktigt visste vad någon politiker egentligen vill med Åland.
Därför började de arrangera ett valprogram i skolan där politiker från alla partier ska få svara på 20 frågor som tjejerna samlat in från hela Yrkesskolan.
-Vi ville få svar på våra frågor inför valet och helt enkelt möta politikerna utan att de ska kunna komma med några undanflykter eller bortförklaringar, antyder Johanna Blomqvist och Fanny Troberg.
-Ähh, vi måste ju! Inte skulle någon ha orkat ta tag i en sådan här sak om det inte varit på samhällstimmarna, utropar en tjej.
-Haha, ähh vadå, vi valde ju att göra det frivilligt, kontrar de andra med ett skratt.
Raka svar
Hursomhelst har tjejerna efter en del efterforskande börjat intressera sig för den offentliga debatten och nu vill de skaffa sig lite bättre koll inför valet.
-Det är första gången många av oss röstar, och då vill man ju gärna ha lite extra koll på vad alla partier och kandidater står för, säger Henrika Haasiosalo.
Den 15 oktober konfronteras åländska politiker av tjejerna då de vill ha svar på sina 20 frågor. Givetvis kommer Ålandstidningen vara på plats för att följa utvecklingen.
Vägen dit har dock inte varit helt problemfri och helt lätt har det inte varit att ta fram frågorna. Alla klasser på yrkesskolan har varit inblandade och fått ge sina förslag.
Politik på håll
-Man måste väl sätta sig in i språket och jargongen för att kunna bli involverad, men då blir det så krystat och jobbigt direkt, konstaterar Pia Söderlund.
De andra tjejerna instämmer och framhåller att de tycker att en föryngring skulle vara på sin plats.
-Många partier skulle nog tjäna på att ha yngre deltagare och få in lite nytänkande i politiken.
Röstar unga på unga då?
-Det är inte alls säkert, men om de är tillräckligt engagerade så visst ...
-Det är ju det här man är lite orolig för. Om unga inte röstar på kandidater de vill ha med så är det ju klart att alla gamla stofiler blir kvar.
Går det att påverka utan att vara inblandad i politiken själv?
-Man kan framförallt gå och rösta, men också skriva insändare eller mejla direkt till partierna.
En slutsats blir att det definitivt går att påverka. Allt som behövs är bra argument för sin sak och en vilja att jobba hårt.
Men ett problem är att politikerna känns så långt borta. Det är sällan man ser en politiker på sin egen hemmaplan och därför blir det att man inte orkar engagera sig.
-Det finns ju inte riktigt en direktlinje man kan ringa. Det är säkert lättare än man tror att i alla fall påverka på något sätt, "men hur?" funderar tjejerna.
-Man måste i slutändan komma ihåg att enklaste sättet att påverka är ju att rösta, fastslår Pia.
Läs mer om valet på Ålandstidningens valsajt Val 07
Ålandstidningen