Landskapet Åland hoppade nyligen av Nordiska ministerrådets skärgårdssamarbete. Men nu har Kökar antagits som medlem.
- Fantastiskt, säger kommundirektör Kurt Forsman som får höra nyheten via Ålandstidningen.
SKÄRGÅRDSSAMARBETE Det väckte debatt när landskapet tidigare meddelade att man kliver av skärgårdssamarbetet i Nordiska ministerrådets regi. Beslutet fattades redan för ett år sedan, men uppsägningstiden gjorde att det hela blev verklighet först nu i juni. Orsaken till utträdet var kravet att spara pengar.
- Vi betalar 32.000 euro per år plus arbetsinsats, sa den ansvariga kansliministern Roger Eriksson (Lib) då.
Dörr står öppen
Men där landskapet kliver av visar det sig nu att Kökar kliver på.
- Ja det stämmer. Styrelsen för skärgårdssamarbetet har godkänt Kökar som medlem från och med den 1 januari 2011, säger Carl-Bertil Tauler, samarbetschef för skärgårdssamarbetet.
Tauler jobbade tidigare på samarbetets permanenta sekretariat i Mariehamn. Men när landskapet slutade som medlem flyttade sekretariatet till Åbo, där han nu arbetar.
Han är mycket glad över att Kökar visat intresse för att trots allt fortsätta.
- Vår dörr står öppen för alla skärgårdskommuner från Åland. Jag kommer att lyfta frågan på skärgårdsnämndens möte på Brändö senare i augusti, säger han.
Lägre avgift
För Kökars kommundirektör Kurt Forsman kommer beskedet som en nyhet när Ålandstidningen når honom på semestern på Grekland.
- Jasså! Det låter fantastiskt.
Ja, jag skulle hälsa från Carl-Bertil Tauler att han varit ledig så han har inte hunnit kontakta dig. Fast, hur ska Kökar ha råd när LR inte ansåg sig ha det?
-Det är frågan. Men om vår medlemsavgift blir en tiondel av vad landskapets var så borde det vara överkomligt. Skärgårdskommunernas befolkning motsvarar ju i stora drag en tiondel av hela Ålands, säger han.
Carl-Bertil Tauler tror för sin del inte att avgiften kommer att bli ett problem. Landskapet betalade 2009 32.000 euro för att vara med. För enstaka kommuners del kommer den enligt honom att vara betydligt lägre.
Gett idéer
Kurt Forsman säger att samarbetet för skärgårdens del fört med sig nyttigt.
- Det är bakvänt att landskapet slutade. Genom samarbetet har skärgården varit del av ett nordiskt sammanhang, där man fått idéer och utbyte. Därför är det roligt om det nu ändå kan få en fortsättning. Jag känner inga detaljer, men om det inte finns några krokar tänker jag föreslår för kommunstyrelsen att vi går med.
Niklas Lampi