Enligt Christian Pleijel hade man gjort ett formellt fel i kallelsen till mötet.
– Kommundirektören hade kallat till mötet på uppdrag av mig, men lusläser man bestämmelserna är det jag som ska kalla till mötet. Jag kan säga att vi i 20 år har haft det här skicket, men nu fick vi ett klander och mötet är inte sammankallat på lagliga grunder, så det var bara att göra om. Det finns inget ärende på listan som inte kan vänta en vecka, säger han.
Vi har fått uppgifter om att mötet fick ställas in på grund av ledamoten Thomas Dahlgrens (ÅLD) besvär mot Kökars energiprojekt, men det stämmer alltså inte?
– Det är ju intressant, med tanke på att Thomas Dahlgren har just att mötena är felaktigt kallade som en av punkterna i sitt besvär.
Var det Thomas Dahlgren som klandrade kallelsen?
– Jag tänker inte gå in på personfrågor, men det är ingen dålig gissning.
Hur är stämningen i fullmäktige enligt dig?
– Med ett sådant besvär mot ett stort projekt som kommunen avser driva, det är klart att då har vi en konflikt kring det som vi måste ta oss igenom. Jag har respekt för att man kan tycka att det är ett stort projekt som omfattar mycket pengar. Jag kan absolut förstå att man är orolig för det, men jag som stöder projektet tycker att vi har svar på de frågor som ställs. Det tar lite tid, men vi ska nog komma igenom det här.
– Besväret rör bara formfrågor, hur kallelser har gått till, om någon tjänat pengar på projektet och om det förekommit jäv. Det finns inga sakfrågor. Svaret på allt det är nej, vi har inte tagit emot en cent. Vi kan kliva ur projektet, även om våra partners då skulle tycka att vi var skitjobbiga.
”Väldig oreda”
Thomas Dahlgren bekräftar att det var han som klandrade möteskallelsen.
– Vi måste återgå till att följa lag och ordning på Kökar. Jag vet inte om det är slapphet eller att man inte bryr sig, men man har fört möten som inte bör föras, säger han.
Problem han ser är att ärenden förs in sent och att kungörelser inte kommer upp på hemsidan i tid.
– Det blir en väldig oreda och folk blir förbannade. Jag tycker att nu får det vara slut. Den här gången var det väldigt solklart – enligt förvaltningslagen är det fullmäktiges ordförande eller i andra hand vice ordförande som kan sammankalla ett möte. Man måste följa demokratisk ordning för att kökarborna ska ha möjlighet att ta del av politiken och kontakta sin ledamot i tid till mötet. Det är inga konstigheter egentligen.
Kommer du att ha som strategi att påpeka sådant här framöver också?
– Absolut, om de inte skärper till sig. Jag är invald för att förvalta kökarbornas intressen. Om vi inte kan följa lagar och paragrafer, hur ska vi då kunna sköta en kommun? Det är väldigt basic.
Hur upplever du stämningen i fullmäktige?
– Jag vet inte, jag gick ut därifrån när man avslog mötet. Ordförande vägrade ge en frågestund och det har han all rätt att göra, så det tar vi en annan gång. Förvåning var det kanske, när jag började läsa upp felen som gjorts. Det är som att det är satt i system.