Egil Mattsson från Karis, Finland, har innehaft tjänsten som Brändös kommundirektör i två och ett halvt år.
– Jag sökte tjänsten efter pandemin. Innan det jobbade jag på landskapets utbildningsbyrå.
Ansträngd ekonomi och ett sjunkande befolkningsantal är två element som överlag färgar skärgårdskommunernas vardag, men Egil Matsson framhåller att det trots allt går helt bra för Brändö.
– Brändö Lax är en viktig arbetsgivare och ett skattebringande företag i kommunen. Säsongsvis är företaget dessutom kommunens största arbetsgivare, säger han.
Egil Mattsson understryker även att det finns andra viktiga och betydande företag i kommunen.
– Företag inom turismnäringen är också viktiga, fastän de är mindre än Brändö Lax. Eftersom turismen är betydande för kommunen skulle jag önska att det gick att förlänga säsongen på något vis.
Han säger att det finns en stor potential för turismnäringen, men att det finns logistiska utmaningar med färjtrafiken.
– Vi skulle kunna ta emot ännu fler turister, men under högsäsongen är skärgårdsfärjorna ofta fullbokade. Fungerande transporter och färjtrafik är en förutsättning för ett levande näringsliv i skärgården.
Bra geografiskt läge
Egil Mattsson betonar närheten till Finland som en positiv aspekt med att bo på Brändö.
– Vi Brändöbor upplever inte att vi bor i periferin eftersom det är så pass nära och kort restid till Finland och de större städerna. Brändöborna åker oftare till Åbo eller Reso och handlar än till Mariehamn.
Han säger även att tomtpriserna är förmånliga på Brändö och mycket billigare än i till exempel Gustavs som är grannkommun i Finland.
– Det finns möjligheter med att bo på Brändö i och med närheten till havet. Studier visar att storstäderna drar till sig allt fler invånare även om många i själva verket drömmer om att bo i anslutning havet.
Vill se mera inflyttning
Egil Matsson säger att han och kommunen önskar se mera inflyttning till Brändö.
– Avfolkning är ett fenomen som berör hela skärgården. Tillika som jag anser att Brändö har en stabil demografi vill jag gärna se att fler människor flyttar hit. Förra året föddes fem barn i kommunen och det ger en känsla av framtidstro.
Han säger att kommunen har en god infrastruktur med dagis, skola och ESB-boende och kapacitet att ta emot fler invånare.
– En utmaning är däremot att det finns för få bostäder, det tycks inte vara jätteattraktivt att bygga här just nu.
Han framhåller att kommunen för tillfället säljer billiga bostadstomter på planerade markområden.
– Man kanske kan säga att det är lite av vår nisch att sälja planerade tomter. Vi har haft ett tjugotal till försäljning och över hälften är sålda.
Tomterna är 2.000-4.000 kvadratmeter stora och kostar mellan fyra och sex euro per kvadratmeter.
– Den stora frågan är dock hur man lyckas locka hit flera invånare.