Päivi Abbas, tidigare äldreomsorgs- och barnomsorgsledaren i Hammarland och Eckerö, sökte tidigare i år ersättning för nästan 400 arbetade övertidstimmar för tidsperioden 1 januari 2021 till 30 mars 2022. Eftersom hennes arbetstid fördelats mellan Hammarland och Eckerö har de två kommunerna behandlat anhållan som två separata ärenden – och Eckerö kommun meddelade i oktober att utgångspunkten är att anställda ska ha rätt till ersättning för arbete som gjorts – och att man i det här fallet är beredda att ersätta de timmar som hon tjänstgjort i kommunen.
Men nu säger Hammarland nej. Det beslutade kommunstyrelsen förra veckan trots att förslaget från kommundirektör Kurt Carlsson var att kommunen skulle göra samma sak som Eckerö. Enligt Kurt Carlssons beredning ska tjänstemannen på ett ansvarsfullt sätt ha utfört sina arbetsuppgifter och ”den egentliga arbetstiden inte räckt till”.
Inte eniga
Beslutet om att inte betala ut någon ersättning vann med rösterna tre mot två efter att vice ordförande Niklas Danielsson lagt fram ett motförslag med motiveringen att det i anställningsbeslutet angetts att ingen övertid ska betalas ut samt att utbetalning kan vara prejudicerande i andra fall. Niklas Danielssons förslag fick understöd av Mona Kalm och Caroline Engman medan ordförande Anders T Karlsson och Lena Sandqvist röstade för kommundirektörens förslag.
Anders T Karlsson som också reserverade sig mot beslutet säger till Ålandstidningen att kommunens linje sedan ett antal år tillbaka har varit att ingen övertid betalas ut. Det fanns också klargjort i anställningsbeslutet.
– Men i det här fallet ansåg jag att tjänstemannen inte haft möjlighet att sköta sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Både Hammarland och Eckerö har dessutom nyligen fattat beslut om att utöka den här tjänsten. Det har funnits ett behov av de här timmarna för att sköta arbetsuppgifterna på ett säkert sätt.
Enligt Anders T Karlsson har det inte heller funnits någon möjlighet för tjänstemannen att ta ut timmarna i ledighet.
– Det har funnits mycket att göra och hon jobbar inte kvar längre. Jag tycker tyvärr att det här är dålig personalpolitik men vi fick tyvärr ingen majoritet. Jag tror det här skadar Hammarlands rykte som arbetsgivare.
Totalt 10.000 euro
Av de nästan 400 övertidstimmarna arbetade tjänstemannen 135 timmar i Eckerö och 257 timmar i Hammarland. I siffror handlade det om 3.367,53 euro för Eckerös del och 6.378,83 euro för Hammarlands del.
Tror du det kan få rättsliga följder för kommunen?
– Det handlar ju om ganska stora belopp. Det är nog pengar som de flesta människor har ett intresse av att bevaka, säger Anders T Karlsson.
Päivi Abbas själv är fåordig om kommunstyrelsens beslut, men säger att hon antagligen kommer att lämna in ett rättelseyrkande.
– Det var en enorm arbetsbelastning och det känns orättvist eftersom timmarna inte räckte till. Situationen var ohållbar. Dels eftersom tjänsten var ny, dels eftersom jag hela tiden jobbade mot fyra olika nämnder. Det var svårt att säga nej och hade jag gjort det hade det alltid fastnat någonstans. I organisationen, för de som arbetade under mig eller för klienterna.
Den gemensamma tjänsten som äldreomsorgs- och barnomsorgsledaren inrättades 2021. Päivi Abbas var anställd av Hammarland som sålde 50 procent av tjänsten till Eckerö, vilket betyder att hon nu inte heller får någon ersättning för de arbetade övertidstimmarna i Eckerö.
Både Eckerö och Hammarland har i år inrättat egna tjänster för äldreomsorgs- och barnomsorgsledaren.